Забраняват продажбата на коли на части

2
Промени в наредба целят да ограничат нерегламентираното разкомплектоване на стари автомобили
Промени в наредба целят да ограничат нерегламентираното разкомплектоване на стари автомобили

Промени в наредба целят да ограничат нерегламентираното разкомплектоване на стари автомобили

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, които имат за цел да предотвратят незаконното разкомплектоване на стари автомобили от граждани. Проектът за изменение на наредбата е публикуван за обществено обсъждане.

Според предложените промени, на собствениците на излезли от употреба автомобили ще бъде забранено да ги разкомплектоват самостоятелно. Тази мярка цели да предотврати продажбата на негодни превозни средства на лица без необходимите разрешителни за дейности с отпадъци. По този начин се очаква да се намали рискът от неправомерно изхвърляне на негодни части на нерегламентирани места и последващо замърсяване на околната среда.

От МОСВ посочват, че в практиката се наблюдават множество случаи на незаконно съхранение и разкомплектоване на моторни превозни средства в частни имоти. Тези действия представляват нарушение на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и създават сериозен риск за околната среда.

В момента съществува забрана за разкомплектоване на автомобили, намиращи се в имоти - държавна или общинска собственост. Това ограничение обаче води до отмяна на редица наказателни постановления от съда, тъй като съдебните органи приемат, че автомобилите в частни имоти са лична собственост и извършваните с тях дейности не представляват разкомплектоване по смисъла на закона.

С предложените изменения в наредбата се цели да се затвори тази правна вратичка и да се осигури по-ефективен контрол върху дейностите с излезли от употреба моторни превозни средства. Очаква се тези мерки да допринесат за намаляване на нерегламентираните практики и да подобрят опазването на околната среда.

Общественото обсъждане на промените дава възможност на гражданите и заинтересованите страни да изразят своето мнение и да предложат допълнения към проекта за изменение на наредбата. Това е важна стъпка в процеса на усъвършенстване на нормативната уредба в областта на управлението на отпадъците и опазването на околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    О.о
    Тоест, за колата която блъснах преди 5 години, и ми предлагаха от Мегапартс "150-200 лева, защото е на 25 години. Ще трябва да им я продам вместо да я разглобя и изкарам поне пазарната ѝ стойност от 1000 лева. Друг е въпроса, че я купи човек, който се хвана да я ремонтира и възстанови, за 500. Мирише ми на див лобизъм, и причина за сериозен лобут. Ако толкова ги притесняват отровните течности, винаги може да си търсят документ за предадени такива в туба на "специализиран агент за утилизиране на отработените течности". Не е голяма драма да се налеят в 3 туби и да се издадат срещу документ - без значение дали ще има някаква такса за това или ще е безплатно. Така или иначе останалото е метал и пластмаса, които би трябвало поне пунктовете за вторични суровини да ги изкупуват. След гориво, антифриз, спирачна течност и 2-3 вида масла, другото не мисля че е толкова "опасно".
  • -2
    5
    Послание до 3-тия болен мозък:
    айде и на тоя шизофреник Путин му е виновен за малоумниците, които го управляват и му налагат репресии XD XD XD
  • 8
    4
    Мегапартс
    и други подобни фирми май са наринали едни пари на когото трябва в НС
  • 1
    3
    Кур за Путин в гъза
    Да следят и контролират нарушителите които замърсяват с негодни части, не да забраняват разкомплектоването и продаването на годни дефицитни части, да им ебе майката руски некадърни копелета във властта.
  • 13
    2
    МАЙКО МИЛА
    Някой да им обясни на тия кретени прости, че няма как да си ремонтират служебните или личните таралясници ако няма коли на части за продан, не всичко се продава по магазините за авточасти. Ебати тъпанарщината и ебати пародията на "загрижени" депутати и министри. Тука някой ОТНОВО е мислил с гъза си!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари