За пръв път от половин век: Действащ президент на САЩ се отказва от надпревара за втори мандат

1
През 60-те такъв ход прави и Линдън Джонсън
През 60-те такъв ход прави и Линдън Джонсън Видео: NOVA

През 60-те такъв ход прави и Линдън Джонсън

Президентските избори в Съединените щати направиха рязък скок в неизвестното, след като настоящият президент Джо Байдън обяви своето оттегляне от кандидатурата за нов мандат. Това събитие, което не се е случвало от над половин век, предизвика бурни реакции и коментари както в страната, така и извън нея. Последният президент, който направи подобен ход, бе Линдън Джонсън през 60-те години на миналия век, когато осъзна, че войната във Виетнам е направила неговата кандидатура непопулярна и шансовете му за преизбиране - минимални, съобщава NOVA.

Изненадващият отказ на Байдън

Отказът на Байдън да се кандидатира за втори мандат, обявен само три месеца преди вота, е дори по-необичаен, тъй като се случва в мирно време. Байдън обясни решението си като „избор в името на интересите на страната и партията“. Той обеща да се фокусира върху оставащите шест месеца на поста си и да работи за благото на нацията.

Реакции и последици за Демократическата партия

Мнозина наблюдатели смятат, че Байдън би искал да продължи, но натискът върху него е станал прекалено голям. Лошото му представяне в телевизионния дебат с Доналд Тръмп доведе до масова тревога в редиците на Демократическата партия. Въпросът вече не беше дали Байдън е способен да бъде президент още един мандат, а как да се отговори на нарастващото недоволство на гражданите. Процентът на американците, които смятат, че Байдън е престарял и неспособен, непрекъснато се увеличаваше, не само в щатите, където борбата не е решена, но и на места като Вирджиния и Минесота, където победата на демократите изглеждаше сигурна.

Камала Харис - новият кандидат?

В отделно изявление, Джо Байдън обяви своята подкрепа за вицепрезидента Камала Харис като кандидат на изборите през ноември. Въпреки това, той не може да ѝ прехвърли делегатите, които спечели на предварителните избори. Така Конгресът на партията през август ще трябва да реши кой ще бъде новият кандидат за президент.

Реакцията на Републиканската партия

Републиканците незабавно се нахвърлиха на Байдън. Доналд Тръмп, който е основен съперник на демократите, заяви, че Байдън и сега не става за поста. Председателят на долната камара на Конгреса Майк Джонсън дори поиска президентът да напусне веднага, а не да чака до януари.

Какво следва?

Предстоящите месеци ще бъдат критични за Демократическата партия, която трябва бързо да намери нов лидер и да се обедини около него, за да има шанс да се противопостави на силната републиканска опозиция. Същевременно, оттеглянето на Байдън ще продължи да предизвиква дебати и спекулации за бъдещето на американската политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Запознат бесарабски гей
    Алкохолизираният даскал много се е възпалил от събитията в САЩ,сега ще му дадат други опорки от кварталната кръчма - да хвали Маймуна Харис. Даскале,да не си докараш някой маясъл в туй жегаво време,тая политика ще ти изсуши и малкото мозък дето си го имал по рождение!
  • -1
    5
    Какви
    просташки коментари ала шиз.Сам си говориш със себе си.
  • -1
    4
    Запознат
    До 3 1-ви и 2-ри е един и същи русофилистичен дебил, в чиято глава е само плешивата кремълска маймуна ...
  • 2
    3
    daskal
    До 1 и 2 - Не сте прави. Радвайте се. Нали дядката ви дразнеше? Сега се оттегли. Не губете време и започвайте да плюете по Камала Харис.
  • -1
    2
    Получил е факс свише!
    Нищо ново под слънцето. Сенилният памперс е СЕДМИЯТ американски президент, който се отказва от изборите. Или поне така са му наредили чифутите-милиардери, които определят КОЙ, АДЖЕБА, ще стане президент на тая долнопробна държава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари