За пет месеца: 6000 души са шофирали пияни или дрогирани

0
През последното денонощие тази бройка наближава 60
През последното денонощие тази бройка наближава 60 Видео: bTV

През последното денонощие тази бройка наближава 60

Броят на хванатите шофьори, употребили алкохол и наркотици, продължава да расте с тревожни темпове. Според данни на Министерството на вътрешните работи, само през първите пет месеца на тази година, близо 6000 водачи са заловени да управляват превозни средства под влиянието на алкохол или наркотици.

Впечатляващо е, че само за последното денонощие полицията е задържала близо 60 души, от които 40 са шофирали след консумация на алкохол, а 16 – под въздействието на наркотици. Седем водачи са отказали да бъдат тествани, което допълнително повдига въпроса за необходимостта от по-строги мерки за борба с този вид нарушения.

Статистиката е тревожна

От началото на годината броят на шофьорите с концентрация на алкохол над 1,2 промила надхвърля 1700 души. Общият брой на тези, които са употребили алкохол, преди да седнат зад волана, е над 4500, докато шофьорите, управлявали под въздействието на наркотици, са близо 2700.

Тези цифри разкриват мащабите на проблема и поставят акцент върху рисковете, свързани с шофирането в нетрезво състояние. Всяка година множество хора губят живота си или претърпяват сериозни наранявания в катастрофи, предизвикани от водачи, които не са в състояние да управляват безопасно.

Експертите предупреждават

Автомобилният състезател и главен секретар на Европейския център за транспортна политика (ЕЦТП) Иван Вълчев е категоричен в своето мнение за опасността, която представляват шофьорите в нетрезво състояние. "Няма значение малко ли е, голямо ли е. Имаш ли алкохол в кръвта, концентрацията ти бяга. Не можеш да прецениш колата на 5, на 10, на 15 метра ли е пред теб", коментира пред bTV Вълчев.

Той добавя, че под въздействието на алкохол или наркотици, реакциите на водача се забавят значително. "Забавя ти се реакцията, мисленето се забавя. Мислиш си за някакви други неща, защото си под влиянието на алкохол или наркотици. Не трябва да се прави. Пиеш ли – има дринк енд драйв. Прибират те жив и здрав. Те са за това."

Според Вълчев, опасността от шофиране в нетрезво състояние е не само за самия водач, но и за всички други участници в движението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари