За първи път от 10 години: Спад в приходите на фирмите в България

0
Стоте най-големи компании отчитат по-голямо понижение в сравнение с общия пазар
Стоте най-големи компании отчитат по-голямо понижение в сравнение с общия пазар Снимка: Асен Игнатов / Архив

Стоте най-големи компании отчитат по-голямо понижение в сравнение с общия пазар

За първи път от десетилетие насам българските компании регистрират свиване на финансовите си резултати. Според данни от Националната агенция за приходите (НАП) общите приходи на активните фирми в страната са намалели с 0.95% през 2023 година, достигайки 607.9 милиарда лева. Тази сума е генерирана от 387 хиляди действащи дружества.

Интересно е да се отбележи, че най-големите компании в България са изпитали по-сериозен спад в сравнение с общата картина. Стоте водещи фирми, класирани от "Капитал", са отчели понижение на оборотите си с 14.35%. Експертите обясняват тази разлика с факта, че именно в тази група попадат енергийните гиганти, които след две изключително силни години сега преживяват нормализиране на цените в сектора.

Въпреки това, големите компании продължават да имат значителен принос към икономиката на страната, формирайки над една пета от общите приходи. Извън енергийния сектор, повечето браншове показват стабилно развитие, независимо от външните предизвикателства като международни конфликти, вътрешна политическа нестабилност и забавен икономически растеж в Европа.

Що се отнася до печалбата, данните на НАП разкриват, че общата счетоводна печалба за 2023 година е намаляла с 1.72%, достигайки 54.6 милиарда лева. Това е второто понижение за последното десетилетие, след спада от 1.42% през пандемичната 2020 година.

За някои фирми обаче 2023 година се е оказала по-трудна. Отчетената данъчна загуба е нараснала с 14.47%, достигайки 6.9 милиарда лева, което показва, че определени сектори са се сблъскали със сериозни предизвикателства.

Въпреки общото забавяне, експертите отбелязват, че повечето сектори и компании всъщност се развиват добре, демонстрирайки устойчивост на българската икономика в условията на глобална несигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари