За какво да внимаваме на вота 2 в 1?

0
Как да гласуваме правилно
Как да гласуваме правилно Видео: bTV

След гласуването бюлетините и от двата вида избор се пускат в общо четири кутии

Подготовката на вота върви по план, увериха от Централната избирателна комисия. Бюлетините и изборните книжа вече се раздават, а машините са готови.

Предстоящите избори са седмите, на които можем да изберем дали да гласуваме с машина, или с хартиена бюлетина.

Този избор е възможен само в секциите с над 300 избиратели, където ще бъдат поставени и устройствата.

Машините за вота вече са готови и знаем точния им брой, информира bTV.

Малко над 9350 ще са тези в страната, а зад граница сънародниците ни ще могат да гласуват на 245 устройства.

Няма да има резервни машини, ако някоя се развали в изборния ден. В такъв случай по решение на ЦИК се преминава към изцяло хартиен вот в съответната секция.

Ако избирателят реши да гласува с хартия, то за негов ориентир трябва да знае, че тази за Европейски парламент е в син цвят, а за 50-ото Народно събрание - в зелен.

В изборния ден гласоподавателят, който избере машина, ще бъде попитан два пъти – дали иска да изпрати свои представители и в Европейския парламент, и в 50-ото Народно събрание, или ще даде подкрепа само за единия вид избор.

Ако на първия екран избирателят не избере и двата вида избори и на втория екран не го потвърди, където е попитан отново, повече не може да се връща назад“, подчерта Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

От ЦИК съветват гласоподавателите да бъдат търпеливи, за да може вотът да бъде валиден. По-внимателни трябва да бъдат хората, които ще дадат гласа си с хартиена бюлетина.

Тук вече е много важно - избирателите трябва да запомнят, че трябва да гласуват най-напред в квадратчето с номера на избраната партия или коалиция“, допълни Матева.

Вотът е валиден, ако е отбелязан със знаците "X" или "V", с химикал, пишещ със син цвят и ако е отбелязан номер на партия. На местните избори чест пропуск, довел до невалидни бюлетини, беше отбелязването само на номера на преференцията.

След гласуването бюлетините и от двата вида избор се пускат в общо четири кутии. От Избирателната комисия уверяват, че и да има грешка в кутията, вотът ще бъде зачетен.

Вотът 2 в 1 може да създаде забавяне и трудности при преброяването на бюлетините от членовете на секционните комисии. Все пак изборната администрация не очаква да има хаос и забавяне в обявяването на изборните резултати.

Остават само малко повече от денонощие за предизборна агитация. В събота ще е време за размисъл, а в неделя ще гласуваме за 50-ото НС и за следващите ни представители в ЕП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    даскалче,
    кво става с твойте пуделчета, ще дотикат ли до третото място?!?
  • -1
    3
    daskal
    До 2 - Жалко, че измряха другарите от ръководствата на БКП. Уверявам те, че щяха да ти паснат още повече от "Възраждане".
  • 5
    2
    Бойкот ли?!!!!
    Аз лично ще отстрелям шибаните ни продажни €вроатлантици (колко отвратително звучи тая дума!) с глас ЗА „Възраждане“. Че ми писна от Украйна, САЩ, €С, НАТО, СЗО и алчните джендър-проститутки от ГЕРБСДСДПСПП и майкаимДъйБъ!
  • -6
    1
    русенец
    Бойкот на изборите! Гласувайте "За никого!".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари