Ярка комета ще озари нощното небе над България през октомври

0
Небесният спектакъл ще бъде видим с невъоръжено око от цялата страна
Небесният спектакъл ще бъде видим с невъоръжено око от цялата страна Снимка: Асен Игнатов / Архив

Физик от БАН разкрива най-добрите начини за наблюдение на кометата

Ярка комета ще озари нощното небе над България през октомври 2024 година.

Астрономическо събитие привлича вниманието на любителите на звездното небе в България. Кометата С/2023 А3 (Tsuchinshan-ATLAS) ще премине близо до Земята и ще бъде видима с невъоръжено око от територията на страната. Това съобщи за Българската телеграфна агенция (БТА) Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките и катедра „Астрономия" на Физическия факултет на Софийски университет „Свети Климент Охридски".

Кометата, открита в началото на 2023 година, предизвика значителен интерес сред астрономите поради прогнозите за висока яркост през късното лято и есента на 2024 година. На 27 септември тази година тя премина през перихелия си - точката от орбитата ѝ, най-близка до Слънцето, на разстояние 58,4 милиона километра от нашата звезда.

Очаква се кометата да достигне най-голяма близост до Земята на 12 октомври 2024 година, когато ще се намира на разстояние 70,61 милиона километра от нашата планета. Тогава се прогнозира нейната яркост да достигне около 0,2 видима звездна величина, което я прави изключително забележима в нощното небе.

Маркишки предоставя ценни съвети за наблюдение на това рядко явление: "От 12 октомври С/2023 А3 ще започне да се наблюдава съвсем ниско над западния хоризонт и за кратко, веднага след свечеряване, около 20:00 часа за района на София. Тогава тя ще бъде в съзвездието Дева."

За по-лесно ориентиране, астрономът препоръчва да се използва ярката планета Венера като отправна точка. "Ще можем да използваме ярката планета Венера като ориентир – във вечерите след 12 октомври кометата ще се намира на около 25 градуса вдясно и малко по-високо от Венера", обяснява той.

За оптимално наблюдение на С/2023 А3 на 12 октомври вечерта, Маркишки съветва любителите астрономи да изберат място с нисък западен хоризонт. "Ако наблюдателят има достъп до тъмно място с нисък хоризонт извън града, той може да опита да види кометата още на 11 октомври вечерта. И обратно – ако нямате достъп до подходящо място, може да проведете наблюдения на 13 или 14 октомври, когато кометата ще бъде по-високо в небето след свечеряване", допълва физикът.

Небето на запад – югозапад на 12 октомври 2024 г. в 20:00 ч. за наблюдател от района на София, с видимия път на кометата С/2023 А3 (Tsuchinshan-ATLAS) от същата дата до първите вечери на ноември. Позициите на кометата са означени през 1 ден за 20:00 ч. българско време, във формат месец-ден

Илюстрация: Пенчо Маркишки

Той отбелязва, че с всяка следваща вечер кометата ще се наблюдава на фона на по-тъмно небе и по-високо над западния хоризонт, но яркостта ѝ постепенно ще намалява.

Маркишки обръща внимание и на фазата на Луната по време на най-добрия период за наблюдение. На 12 октомври вечерта нашият естествен спътник ще бъде във фаза два дни след първа четвърт и ще се намира над хоризонта в посока югоизток-юг. Въпреки че лунната светлина няма да затрудни значително наблюденията на кометата, астрономът препоръчва използването на бинокъл за по-добра видимост.

Интересен факт е, че преди предстоящия период на вечерна видимост, кометата е имала труден за наблюдение период на утринна видимост за нашите географски ширини. Този период е продължил от 23 септември до 4 октомври, но поради малката разлика между изгрева на кометата и Слънцето, наблюденията са били силно затруднени.

С/2023 А3 (Tsuchinshan-ATLAS) е открита в кадри, заснети на 9 януари 2023 година от обсерваторията Purple Mountain близо до град Нанцзин, Китай. На 22 февруари същата година тя е заснета отново от един от роботизираните телескопи на програмата Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), разположен в Южна Африка.

Това рядко астрономическо събитие предоставя уникална възможност за жителите на България да наблюдават ярка комета с невъоръжено око, което несъмнено ще привлече вниманието както на професионални астрономи, така и на любители на звездното небе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари