Японците се презапасяват след слухове за мегаземетресение

0
Токио се сблъсква с недостиг на основни продукти
Токио се сблъсква с недостиг на основни продукти

Токио се сблъсква с недостиг на основни продукти

Япония е обхваната от паническо презапасяване, след като слухове за предстоящо мегаземетресение се разпространиха из страната. Това се случи в резултат на трус с магнитуд 7,1, който разтърси южната част на страната в четвъртък и рани 14 души. Метеорологичната агенция на Япония предупреди, че е възможно да се очакват нови, по-силни земетресения, което подхрани страховете на населението.

Токио, където търговците започнаха да усещат последиците от паниката, се сблъска с масово изкупуване на основни продукти. В супермаркетите се появиха табели, извиняващи се за липсата на някои стоки, свързана с "медийни съобщения, свързани със земетресението". На места вече са въведени ограничения за продажбата на бутилирана вода, която е една от най-търсените стоки, пише БГНЕС.

Не само в Токио, но и в други райони по тихоокеанското крайбрежие, търсенето на стоки, свързани с бедствия, като преносими тоалетни и консервирана храна, се е увеличило значително. Според местните медии, японската платформа за електронна търговия Rakuten е отбелязала рязко увеличение на продажбите на аварийни консумативи.

В същото време, експерти и представители на властите се опитват да успокоят ситуацията. Макар че рискът от голямо земетресение е повишен, сеизмичните специалисти подчертават, че той остава сравнително нисък. Министерството на селското стопанство и риболова призова гражданите да се въздържат от прекомерно трупане на запаси.

Въпреки тези уверения, трус с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси района на Канадзава, близо до Токио, в петък. Този трус задейства спешни аларми и временно спря движението на скоростния влак, което още повече засили тревогите сред населението. Въпреки това, сеизмолозите смятат, че този трус няма връзка с евентуално мегаземетресение в Нанкайския пролом.

Ситуацията се усложнява и от дезинформацията, която се разпространява бързо в социалните мрежи. Според японския обществен оператор NHK, социалната платформа X е залята от спам публикации, които се възползват от страховете на хората, като вместо полезна информация за земетресения, те пренасочват потребителите към нежелани сайтове.

Японският архипелаг, разположен върху четири основни тектонични плочи, е свикнал с честите земетресения – около 1500 годишно, повечето от които леки. Въпреки това, силните трусове като този през януари, когато земетресение с магнитуд 7,6 разтърси полуостров Ното, причинявайки смъртта на най-малко 318 души, напомнят за опасностите, пред които е изправена страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари