Японска организация спечели Нобеловата награда за мир

0
Ръководителят на Нобеловия комитет Йорген Ватне Фриднес обявява на пресконференция, че японската организация "Нихон Хиданкьо" е носител на Нобеловата награда за мир за 2024 година
Ръководителят на Нобеловия комитет Йорген Ватне Фриднес обявява на пресконференция, че японската организация "Нихон Хиданкьо" е носител на Нобеловата награда за мир за 2024 година Снимка: NTB Scanpix via AP / Javad Parsa

Норвежкият комитет отличи усилията за ядрено разоръжаване

Движението на оцелелите от атомните бомбардировки в Япония получи Нобеловата награда за мир.

Норвежкият Нобелов комитет обяви, че тазгодишната Нобелова награда за мир се присъжда на японската организация "Нихон Хиданкьо", съобщи Ройтерс. Това е движение, създадено от хора, преживели атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през 1945 година, известни като "хибакуша".

Комитетът обоснова своето решение с думите: "Хибакуша получават наградата за мир за усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия и за това, че показаха чрез свидетелски разкази, че ядрени оръжия не трябва да се използват никога повече".

"Нихон Хиданкьо" е организация, която десетилетия наред работи за повишаване на осведомеността относно ужасяващите последици от използването на ядрени оръжия. Чрез личните истории на своите членове, те предоставят безценни свидетелства за непосредствените и дългосрочните ефекти от атомните бомбардировки.

Наградата идва в момент, когато световното напрежение отново повдига въпроси за ядрената заплаха. Признанието за "хибакуша" подчертава продължаващата необходимост от усилия за ядрено разоръжаване и мирно разрешаване на конфликти.

Церемонията по връчване на наградата традиционно се провежда в Осло на 10 декември - годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Очаква се представители на "Нихон Хиданкьо" да получат златния медал и паричната награда, които съпътстват това високо отличие.

Решението на Нобеловия комитет е напомняне за човешката цена на ядрената война и важността на борбата за мир и разоръжаване в съвременния свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари