Япония постави нов световен рекорд за скорост на интернет

1
Учените постигнаха безпрецедентна скорост на интернет от 402 терабита в секунда (Tbps)
Учените постигнаха безпрецедентна скорост на интернет от 402 терабита в секунда (Tbps)

Учените постигнаха безпрецедентна скорост на интернет от 402 терабита в секунда (Tbps)

Екип от учени от японския Национален институт за информационни и комуникационни технологии (NICT) надхвърлиха всички очаквания, постигайки безпрецедентна скорост на интернет от 402 терабита в секунда (Tbps). Тази революционна разработка е с огромна величина, надминавайки 40 пъти предходния рекорд и отваря врати към несравними възможности за бъдещето на дигиталния свят.

Постижението е осъществено в лабораторни условия, използвайки оптични влакна и нова технология за усилване на сигнала. При тази невероятна скорост, изтеглянето на 12 500 филма би отнело само една секунда – несравнимо с настоящите ни възможности.

Въпреки че е постигната в лабораторна среда, учените от NICT са уверени, че технологията може да бъде адаптирана и за практическа употреба. Те се надяват, че в близко бъдеще ще стане възможно предаването на данни с такава скорост на трансокеански разстояния, отваряйки нови хоризонти за глобалното общуване и обмен на информация.

Постижението на японските учени е поредна стъпка в непрестанното развитие на интернет технологиите. С все по-бързите скорости на предаване на данни, предстои да станем свидетели на нови иновации и приложения, които ще оформят бъдещето на дигиталния свят.

Сравнение с настоящите скорости:

  • 5G мрежи: 10 Gbps (около 10 пъти по-бързо от 4G)
  • Рекорд на NICT: 402 Tbps (40 000 пъти по-бързо от 5G)

Това сравнение ясно показва огромния скок, постигнат от NICT. С 402 Tbps можем да изтеглим 40 000 пъти повече данни в сравнение с 5G мрежите за същото време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари