Вулканично изригване е вдъхновило легендата за края на света в скандинавската митология

0
Археологически находки потвърждават мащаба на климатичното бедствие
Археологически находки потвърждават мащаба на климатичното бедствие

Археологически находки потвърждават мащаба на климатичното бедствие

Нови археологически находки хвърлят светлина върху възможния произход на легендата за Рагнарьок - апокалиптичното събитие в скандинавската митология. Изследване, публикувано в списание "Journal of Archaeological Science Reports", разкрива следи от климатично бедствие, случило се преди около 1500 години, което може да е вдъхновило епичния разказ за края на света.

Научно изследване разкрива връзка между митологията и историята

Учени от Националния музей на Дания са провели задълбочено проучване, използвайки дендрохронологичен анализ на образци от датски дъб. Целта им е била да разберат как климатичните промени са повлияли на растежа на дърветата и човешката дейност в периода между 300 и 800 година от новата ера.

Резултатите от изследването са съпоставени с данни от ледени ядра от Гренландия, които предоставят информация за исторически вулканични изригвания чрез анализ на аерозолни отлагания и количества сярна киселина в атмосферата.

Климатично бедствие със световен мащаб

Проучването установява, че в периода между 539 и 541 година от новата ера е настъпило рязко глобално застудяване. Това е довело до значителен спад в растежа на дърветата и е повлияло сериозно на земеделието в региона.

Причината за това драстично климатично събитие се крие в две мащабни вулканични изригвания, случили се на американския континент през средата на VI век. Тези изригвания са изхвърлили огромни количества пепел и серен диоксид в стратосферата, предизвиквайки радикална промяна към по-студен климат в Северното полукълбо.

Исторически сведения потвърждават мащаба на бедствието

Китайски хроники от този период описват забележителни атмосферни явления: "слънцето свети бледо и студено като луната, зърнените култури не узряват, а звездите са забулени за повече от година". Тези сведения потвърждават наличието на вулканичен материал в стратосферата, което е довело до значително намаляване на слънчевата светлина, достигаща до земята.

Археологически находки разкриват реакцията на древните общества

Археологическите данни от този период показват интересни промени в поведението на хората в Дания. Наблюдава се увеличаване на ценните предмети и депозитите на клади, заровени в цялата страна. Специалистите предполагат, че тези депозити може да са били церемониални дарове, предназначени да "върнат слънцето".

Връзка с митологията

Изследователите смятат, че това климатично бедствие може да е вдъхновило легендата за Фимбулвинт - ужасяващата зима, предшестваща Рагнарьок в скандинавската митология. Рагнарьок, описан за пръв път в поемата "Völuspá" от исландския "Codex Regius", представлява поредица от катастрофални събития, водещи до унищожението на света и смъртта на много скандинавски богове.

Това ново откритие хвърля светлина върху сложната връзка между историческите събития, климатичните промени и развитието на митологичните разкази, показвайки как древните общества са се опитвали да обяснят и осмислят драматичните промени в своята околна среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари