Втора "луна" гравитира около Земята

0
Астероидът ще остане в орбитата 57 дни / снимката е илюстративна /
Астероидът ще остане в орбитата 57 дни / снимката е илюстративна /

Астероидът ще остане в орбитата 57 дни

Земята временно придобива втори естествен спътник.

Астрономи съобщиха за необичайно космическо явление - Земята временно е придобила втори естествен спътник в допълнение към Луната. Това се дължи на астероид, който е навлязъл в земната орбита и в момента обикаля около планетата ни.

Небесното тяло е било открито на 7 август 2024 година, като на следващия ден - 8 август, то е преминало най-близо до Земята на разстояние приблизително 567 000 километра, което се равнява на 1,5 пъти дистанцията между Земята и Луната.

Пенчо Макришки от Института по астрономия към Българската академия на науките (БАН) обясни пред bTV: "Открито е на 7 август, най-близо до Земята е било на 8 август, когато е било на 1,5 дистанции Земя-Луна. С други думи, някъде на около 567 000 километра и вече се отдалечава, така че останалата част от обиколката ще я направи с по-голям радиус от Земята".

Поради факта, че астероидът обикаля около Земята по подобен начин на Луната, явлението получи неофициалното название "втора луна на Земята". Въпреки това, Макришки подчертава, че обектът няма да бъде видим с невъоръжено око: "Самото тяло няма да се види, тъй като говорим за парче скала с размери около 10-11 метра. Може да се видим само инструментално с телескоп и то не какъв да е телескоп".

Интересното е, че това космическо събитие ще бъде краткотрайно. Очаква се Земята да има "две луни" за период от 57 дни, след което астероидът ще напусне земната орбита и ще продължи своето пътешествие в космоса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари