Вселенският патриарх Вартоломей: Открива се нова епоха

0
Вселенския патриарх Вартоломей: Открива се нова епоха
Вселенския патриарх Вартоломей: Открива се нова епоха Снимка: Ладислав Цветков \ bTV

„Източноправославната църква не страда от историзма. Който не се поучи от бедите на историческото минало, неизбежно ще претърпи последствие в бъдеще“

Следва първенствуващият да бъде украсен с добродетелите на вярата. Всички днес, събрани наедно, виждаме с ума на сърцето си огнените езици на Светия дух. Ставаме свидетели продължители на свещената история на църквата и добавяме по нещо малко към непрекъснатостта на вярата“.

Това посочи в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, предаде bTV.

„Източноправославната църква не страда от историзма. Историята е била бурна и изпълнена с вълнения. Връзката с нашата Константинополска църква и Българската църква е била конфликтна и болезнена. Въпреки това историческото минали не може да бъде критерий за църковния живот. Историята ни поучава. Който не се поучи от бедите на историческото минало, неизбежно ще претърпи последствие в бъдеще“.

Църквата в Константинопол като всеобща майка хранителка на всички православни църкви е вървяла и ще върви с постоянна вярност на аскетологията без да изоставя особената си тежест и да пренебрегва историята. За съжаление днес някои православни братя развиват полемика срещу отговорностите на Константинополския архиепископ. Отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите вселенски събори, което ще рече от самия Всесвят дух. Този животворен опит на църквата донасяме тук. Приветстваме единодушния по чин да бъдем поканени на интронизацията, което се случва за първи път“.

Открива се нова епоха. Тя трябва да е белязана от надмогване от историческите трудности на изолацията и самодостатъчността и да открие пътя за възвръщане на църковността в междуправославните отношения. Моля ви да постъпвате достойно със званието, за което сте призвани, и залягате да запазването единството на духа чрез връзките на мира. Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог. На добър час, Свети Брате. Достоен!“, завърши словото си Вселенският патриарх Вартоломей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    вярно открива се
    На Стефановден (27.12.2023) в българската желязна църква „Свети Стефан“ беше отслужена Божествена литургия на гръцки език, последвана от назидателно слово срещу Българската православна църква (БПЦ), произнесено от Константинополския патриарх Вартоломей. В светинята на българския дух, в която през 1860 г. българите начело с Иларион Макариополски отхвърлиха властта на Цариградската патриаршия, 163 години по-късно с йезуитски фрази за божествена любов и необходимостта от единство, Вартоломей заклейми създаването на самостоятелна българска църква. И никой не мъцна!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари