Всеки ден България получава предложения за работници от Непал и Бангладеш

0
Демографската криза променя облика на трудовия пазар в България
Демографската криза променя облика на трудовия пазар в България Снимка: Асен Игнатов / Архив

Демографската криза променя облика на трудовия пазар в България

България се изправя пред нови предизвикателства на пазара на труда, свързани с демографските промени и глобалните тенденции в заетостта. Георги Първанов от Конфедерацията по заетостта сподели ценни наблюдения за текущата ситуация и бъдещите перспективи пред трудовия пазар в страната.

Възрастните работници: Нов феномен на пазара на труда

Статистиката показва, че над 60% от хората на възраст между 60 и 64 години в България продължават да бъдат активни на трудовия пазар. Това ниво на ангажираност надвишава средното за Европейския съюз, което се дължи отчасти на увеличената пенсионна възраст в страната.

Първанов коментира: "Днешните хора над 50 години са различни. Те пътуват, ходят на йога, на танци. Пенсиите продължават да не стигат. Законодателството трябва да дава възможност за по-гъвкави формати."

Той подчерта необходимостта от адаптация на работните места към нуждите на по-възрастните служители, включително и отчитането на специфични здравословни аспекти като влиянието на менопаузата върху работоспособността на жените.

Недостиг на работна ръка и международна миграция

България, подобно на много други страни, се сблъсква с недостиг на работна ръка. Според Първанов, в страната липсват около 250 000 работници, което е част от глобален дефицит, измерван в милиони.

Интересен аспект на ситуацията е растящият интерес към България като дестинация за работа от страни извън Европейския съюз. Първанов разкри: "Всеки ден получаваме предложения от Непал и Бангладеш - интересът и натискът към нас от трети страни е голям."

Промени в миграционните тенденции

Наблюдава се и обрат в миграционните тенденции на българите. Първанов отбеляза: "София е привлякла 12 000 българи от чужбина. Виждаме много повече оставащи българи, отколкото заминаващи. От Англия разочарованието е много голямо. Оттам идва най-голямата вълна, след това са Холандия и Германия."

Предизвикателства пред бизнеса и пазара на труда

Бизнесът в България се адаптира към новите реалности на пазара на труда. Първанов подчерта: "Бизнесът видя, че инвестицията за това да привлечеш кадри и да ги задържиш, е огромна."

Въпреки това, последните месеци показват лек ръст на безработицата, което добавя допълнителна динамика към ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари