Време ли е за "лятна сиеста" в България?

0
Климатичните промени вече засягат все повече държави, включително и България
Климатичните промени вече засягат все повече държави, включително и България

Климатичните промени вече засягат все повече държави, включително и България

С всяка изминала година лятото става все по-горещо, което предизвиква въпроси за въвеждането на мерки за защита на работещите от високите температури. Един от тези въпроси е дали и в България трябва да бъде въведена така наречената "лятна сиеста". Терминът "сиеста", който буквално означава "шест часа", се използва за обозначаване на времето през деня, в което топлите страни спират работа, за да гарантират здравето на своите служители.

Темата е актуална и у нас, а по нея вече се изказаха председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева и главният експерт "Социален диалог" от Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова. Според тях, българското законодателство вече включва мерки за защита на служителите при екстремни температури, но въпросът за "лятната сиеста" остава отворен.

"Ние сме задали в Кодекса на труда как работодателите са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия за труд на служителите си. Когато има такива необичайни температури, съответно да ги запознаят какво трябва да правят и да ги предпазят", посочи Василева. Тя подчерта, че законодателството ясно определя задълженията на работодателите в такива случаи, но практическата им реализация често остава проблематична.

Според Саръиванова българското законодателство е прецизно по отношение на мерките, които следва да се предприемат при горещини от работниците и работодателите. Тя обаче отбеляза, че въвеждането на "лятна сиеста" би изисквало сериозни промени в трудовото законодателство и организационните практики на компаниите.

Какви биха били последствията за бизнеса и икономиката?

Един от основните въпроси, който възниква при обсъждането на "лятната сиеста", е как това би се отразило на бизнеса и икономиката на страната. Спирането на работа за няколко часа през най-горещата част от деня може да има значителни последствия върху производителността и оперативните разходи на компаниите.

Въпреки това, някои експерти смятат, че ползите за здравето на служителите и намаляването на риска от инциденти и заболявания могат да компенсират тези негативни ефекти. Освен това, по-доброто здраве и по-малкото отсъствия по болест могат да доведат до по-голяма дългосрочна ефективност и удовлетвореност на служителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    русенец
    Нямаме нужда от сиеста! Чиновниците си имат климатици, а бачкаторите сме свикнали да работим по 12-14 часа на 35-40, а в някои производства и до по-висока температура. Пък който не устиска, ще го заменят с материал от братска Африка.
  • 3
    2
    България е модерна държава
    Когато трябва да се приемат западните педерастии да се ликува, гордее и прсзнува травестизма и содомизма, даже ги пазят с полиция на педераския им парад, България е модерна държава. Когато трябва да се въведе сиеста, България е социалистическа държава и тук тскива изгъзици няма. Трябва да се бачка яко.
  • 8
    1
    Отегчен
    За сиеста не знам, но отворете безполезната зала на кръгово за хора, които не могат да си позволят климатик. Ще се изненадате колко много са. Раздайте им по чаша вода, ако ще и от чешмата. Сложете им един голям телевизор та да прекарат на хладничко няколко часа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари