Връщат ДДС-то от 20% за хляб и ресторанти

0
Служебният кабинет предлага бюджет с 3% дефицит
Служебният кабинет предлага бюджет с 3% дефицит Снимка: БТА

Служебният кабинет предлага бюджет с 3% дефицит

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обяви днес в Министерски съвет, че проектобюджетът на България за 2025 година ще е с 3% дефицит. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Петкова обясни, че внасянето на проектобюджета ще се забави и той ще бъде предложен на следващия 51-ви парламент. Същото важи и за промените в данъчните закони.

„Проект на бюджет вече е обсъден със социални партньори и с Националното сдружение на общините в България, но предстоят и консултации с партиите, които ще влязат в парламента. Надявам се параметрите на проектобюджета да бъдат одобрени, поне в по-голямата си част“, каза Петкова.

Министърът на финансите подчерта, че не се предлагат промени в ставките на основните данъчни закони – Закона за данък върху добавената стойност, Закона за данъците върху доходите на фирмите и Закона за данъка върху доходите на физическите лица. В проекта за бюджет е заложено връщане на ставката на ДДС от 20% върху хляба и за дейността на ресторантьорите. Годишният ефект от връщането на ставката е 400 милиона лева, допълни Петкова, цитирана от Българската телеграфна агенция (БТА).

Вицепремиерът напомни, че правителството не може да внесе в Европейската комисия промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) без санкция на парламента. Тя призова за бързо разглеждане на предложенията за промени в парламента, защото сроковете за изпълнение на проектите по него стават все по-кратки.

Социалните партньори подкрепиха днес повечето промени в данъчните закони. Представителите на работодателските организации изразиха резерви относно декларирането на данни за дълготрайните материални активи и материални запаси на тримесечна база, натоварването на транспортните фирми със задължението да предават информация към Агенция „Митници“, както и относно въвеждане на санкция за юридическите лица при необявяване на данъчна информация към Националната агенция за приходите (НАП).

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заявиха, че подкрепят промените в данъчните закони, но са против философията на данъчно-осигурителната система в България, която натоварва по-бедните хора. От синдиката обявиха, че имат предложения за промени в данъците, с които приходите в бюджета ще се увеличат с 4,7 милиарда лева за една година. Предложенията включват вдигане на ставката на корпоративния данък от 10 на 15% и въвеждане на данък върху финансовите трансакции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    хали бегов
    Връщайте ДДС-то,че и без това цените не се задържат,а ги вдигат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари