Volkswagen изнася производството на електромобили в чужбина

0
Високите разходи в Германия принуждават компанията да търси алтернативи в други държави
Високите разходи в Германия принуждават компанията да търси алтернативи в други държави Снимка: Асен Игнатов / Архив

Високите разходи в Германия принуждават компанията да търси алтернативи в други държави

Volkswagen търси алтернативни локации за производство на достъпни електромобили.

Германският автомобилен гигант Volkswagen среща трудности при планирането на производството на своите нови достъпни електрически автомобили, чиято цена се очаква да бъде около 20 000 евро. Според информация на германското списание Spiegel, високите производствени разходи в Германия принуждават концерна да обмисля преместване на производството в други европейски страни.

Първоначалните очаквания бяха Германия да стане центърът за производство на тези достъпни електромобили. Въпреки това, икономическите реалности накараха Volkswagen да преразгледа своите планове. В момента компанията проучва възможностите за производство в няколко европейски държави, като фокусът пада върху заводите в Португалия, Полша и Чехия.

Интересен е фактът, че германските заводи на Volkswagen в градовете Цвикау и Емден, които в момента работят под пълния си капацитет, изглежда вече не се разглеждат като потенциални локации за производството на новите достъпни електромобили. Това решение би могло да има сериозни последици за германската автомобилна индустрия и нейните работници.

Според информацията на Spiegel, португалският завод в град Палмела изглежда има най-големи шансове да спечели договора за производство на тези автомобили. Производството се очаква да започне през 2027 година. Един от факторите, които дават предимство на португалската локация, е близостта ѝ до завода на Volkswagen за батерии във Валенсия, Испания. Това географско предимство би позволило по-лесен и по-евтин транспорт на батериите до производствената линия.

Тези планове за преместване на производството извън Германия идват в труден момент за Volkswagen. Компанията вече е изправена пред сериозни предизвикателства в отношенията си с профсъюзите в германската автомобилна индустрия. Причината за това е намерението на концерна да затвори голяма част от заводите си в страната и да съкрати най-малко 15 000 работни места.

Междувременно, Volkswagen продължава да търси начини за намаляване на цената на своите електрически автомобили. Една от стратегиите, които компанията обмисля, е отказът от традиционните мултимедийни системи в автомобилите. Вместо това, се планира използването на смартфона на водача като основен интерфейс. Този подход не е нов в автомобилната индустрия - подобна стратегия вече се прилага от Dacia за своите модели, както и от Stellantis при модела Citroen е-С3.

Тези промени в производствената стратегия на Volkswagen отразяват по-широките предизвикателства, пред които е изправена автомобилната индустрия в процеса на преход към електрическа мобилност. Балансирането между достъпност, производствени разходи и запазване на работни места се оказва сложна задача за производителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари