Военните министри на САЩ и Русия обсъдиха войната в Украйна

0
Двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора
Двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора

Двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс, предаде БТА. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора.

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникации. Разговорът е проведен по инициатива на Остин и е първият на подобно равнище от март миналата година, заяви пред репортери говорителят на Пентагона ген.-майор от ВВС Патрик Райдър.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че Белоусов е предупредил Остин за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия вече 28 месеца конфликт с Русия, предаде ТАСС.

Белоусов посочи опасността от по-нататъшното ескалиране на ситуацията заради продължаващите доставки на американски оръжия на Въоръжените сили на Украйна“, пише в изявление на министерството, публикувано в социалната мрежа „Телеграм“. Министерството съобщи, че двамата министри са обсъдили и други теми.

Инвазията на Русия в Украйна, анексирането от нея на четири украински области и бавното ѝ напредване в източната част на съседната страна доведоха отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Миналия уикенд Москва заяви, че САЩ са отговорни за украинската атака над анексирания от Русия Кримски полуостров, нанесена с пет доставени от Съединените щати ракети, при която загинаха четирима души. Оръжейните доставки от САЩ за Украйна бяха подновени през април, когато Конгресът одобри пакет помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев. САЩ заявиха, че подкрепят исканията на Украйна руските сили да се изтеглят от територията на страната и нейните граници от 1991 г. да бъдат възстановени.

По време на последния си подобен разговор с тогавашния руски министър на отбраната Сергей Шойгу Остин е посочил рискованото поведение на руските пилоти на бойни самолети, които причиниха разбиването на американски дрон в Черно море край бреговете на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    мхм
    мхм,веднага се позна,че съм Путин Хуйло,небинарния травестит. Иначе много исках да ида на фронта,но още не било време за мобилизация на третополови,чакам си повиквателната,слава УСраина и кокаина! А на Лойд Остин бих му пръднал на черната мамба!
  • 6
    3
    До 2
    Да ядеш дементите мъди на бай бидон избусен бесарабски боклук! Никой не те пита трол. Имаш мобилизация а руснаците ще ти направят МОГИЛИЗАЦИЯ!
  • -3
    2
    мхм
    колко скоро тавариш? питам, щот много червени кратуни като теб не доживяха спукването на балона
  • 7
    1
    Sтанко
    Кравите скоро ще измучат на ... Държавата с най-голям външен дълг се мъчи да раздава ... Хегемонията свършва - пожелавам леко приземяване на надутия балон...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари