Водата в София поскъпва с 58 стотинки

0
Столичани посрещат октомври с по-скъпа вода
Столичани посрещат октомври с по-скъпа вода

Столичани посрещат октомври с по-скъпа вода

От първия ден на октомври 2024 година жителите на София ще трябва да се съобразяват с по-висока цена на водата. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри бизнес плана на "Софийска вода" АД за периода 2022-2026 година, който предвижда увеличение на тарифата за питейна вода с 58 стотинки.

Новата цена и бъдещи промени

Според информация от пресцентъра на КЕВР, считано от 1 октомври, цената за битовите потребители на "Софийска вода" АД ще достигне 3,52 лева с включен данък добавена стойност (ДДС) за кубичен метър. Това представлява увеличение от 19,7% спрямо досегашната цена от 2,94 лева за кубичен метър.

Бизнес планът на дружеството предвижда и бъдещи корекции на цената:

  • За 2025 година: 3,64 лева за кубичен метър
  • За 2026 година: 3,80 лева за кубичен метър

Въпреки увеличението, от КЕВР подчертават, че цените остават далеч под прага на социална поносимост. Нещо повече, те са четвъртите най-ниски сред големите и средни ВиК оператори в страната.

Инвестиционна програма

Одобреният бизнес план включва значителни инвестиции в размер на 260 милиона лева за периода 2022-2026 година. Това означава, че средно ще се инвестират по 50 милиона лева годишно в подобряване на водоснабдителната инфраструктура на столицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари