Вода със сода за хляб - за какво е полезна?

65
Содата за хляб може да понижи киселините в стомаха и да въздейства върху лошото храносмилане
Содата за хляб може да понижи киселините в стомаха и да въздейства върху лошото храносмилане

Содата за хляб може да понижи киселините в стомаха и да въздейства върху лошото храносмилане

Содата за хляб, позната също като натриев бикарбонат, често се използва в кухнята и домакинството, но нарастващият интерес към нейните потенциални здравни ползи провокира нови въпроси. Въпреки че този универсален продукт е широко използван за неутрализиране на киселини, подобряване на физическите постижения и дори лечение на някои заболявания, експертите предупреждават за възможните рискове и необходимостта от предпазливост.

Сода за хляб – повече от просто кухненски продукт

Много хора са запознати със способността на содата за хляб да неутрализира неприятните миризми в хладилника или да подобрява текстурата на печивата. Но напоследък все по-често се говори за добавянето ѝ към водата с цел подобряване на физическите постижения, повишаване на енергийните нива и облекчаване на киселинния рефлукс.

Диетологът Грейс Дероча подчертава, че натриевият бикарбонат, основната съставка на содата за хляб, е алкално вещество, което може да неутрализира киселините в организма. Това е и причината, поради която някои хора го използват за облекчаване на стомашни проблеми. Въпреки това, тя предупреждава, че прекомерната употреба на сода за хляб може да доведе до неблагоприятни ефекти, поради взаимодействието между нейните химически съставки и чувствителния баланс на рН в организма.

Влияние върху физическите постижения

Едно от най-забележителните приложения на содата за хляб е в спорта, където тя се използва за подобряване на издръжливостта по време на интензивни физически упражнения. Изследвания от 80-те години на миналия век показват, че приемът на натриев бикарбонат преди тренировка може да помогне за намаляване на киселинността в мускулите, което води до по-добра производителност.

Според физиолога д-р Тамара Хю-Бътлър, содата за хляб може да увеличи издръжливостта по време на краткотрайни, високоинтензивни дейности, като колоездене, бягане и гребане. Въпреки това, тя предупреждава, че този ефект е временен и че прекомерната употреба на сода може да доведе до неприятни странични ефекти, като стомашни проблеми.

Възможни ползи за здравето

Освен подобряването на физическите постижения, содата за хляб е изследвана и за възможни ползи при различни здравословни състояния. Например, тя може да помогне при облекчаване на киселинния рефлукс и лошото храносмилане, както и да забави развитието на хронични бъбречни заболявания.

Изследване, публикувано през 2021 година в The American Journal of Medicine, показва, че консумацията на сода за хляб може да забави развитието на бъбречни заболявания при пациенти с хипертония. Това проучване подкрепя резултатите от около 15 други изследвания, които предполагат, че натриевият бикарбонат може да има положително въздействие върху здравето на бъбреците и дори да помага при камъни в бъбреците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Дени
    Добре..,хубаво...съгласен съм с написаното което е вярно, но Аз ще добавя че содата е може би най-добрия убиец на раковите клетки(независимо в кой стадий са развити) {справка- Великия Италиански лекар и учен Тулио Симончини,който има и 2 книги посветени по темата (но кой да чете-?!?.?)}. Обаче дащо не пишат какъв е прага затова,колко грама ежеднвената доза е полезна и колко над допустимата - вредна?? Аз как да знам колко да приемам на ден?!?.?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари