Вода с нафта тече от чешмите в добричко село вече седмица

0
Хората не могат да ползват водата за нищо
Хората не могат да ползват водата за нищо Видео: bTV

Хората не могат да ползват водата за нищо

Вече седмица жителите на село Дебрене, област Добрич, се оплакват от вода с мирис на нафта, която тече от техните чешми. Проблемът е толкова сериозен, че хората не могат да използват водата нито за пиене, нито за битови нужди като миене, къпане или пране.

Галина, една от жителките на селото, разказва как след всяко спиране на водата, по мивките остават мазни остатъци с тежък мирис на нафта. „Още от неделя водата мирише на нафта. Не смеем да включим бойлера, защото миризмата не изчезва. Нямаме информация за резултатите от химическите анализи и кога водата ще бъде годна за употреба. Не знаем докога ще продължава това“, споделя пред bTV тя.

Жителите на селото са силно обезпокоени и някои са принудени да използват вода от свои роднини в град Добрич. „Импровизираме. Вчера мих посудата при майка ми в Добрич, защото нямаме никаква яснота за състоянието на водата и сме много предпазливи“, казва друг местен жител.

Според здравната инспекция са извършени анализи на водата, които показват, че пробите, взети от помпената станция и водоизточника, отговарят на стандартите. Обаче, пробите от чешмите на потребителите не отговарят на изискванията.

Кметът на община Добрич, Соня Георгиева, също потвърди притесненията на жителите. „На 23 септември получих сигнал и веднага се свързах с Регионалната здравна инспекция. Все още нямаме информация нито от РЗИ, нито от ВиК какво е състоянието на водата в селото“, допълни тя.

Представител на ВиК - Добрич заяви, че проблемът вероятно идва от водоизточниците в селото и допълни, че е възможно минаваща цистерна с нафта да е замърсила водата. През последните дни е извършено промиване на системата и ударна хлоризация, но жителите са предупредени да не използват водата за битови нужди до второ нареждане. Общината е готова да осигури водоноска, ако проблемът продължи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Аз
    А кметицата на селото къде живее , че чака сигнали.Не ползва ли същата вода?Колкото до хлор да чисти нафта е новост в химията.Какво не измислят да се правят на загрижени местните управленски кадри и вик - то.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари