Внимание: Фалшиви имейли от името на НАП

0
Приходната агенция призовава за повишено внимание при получаване на електронни съобщения
Приходната агенция призовава за повишено внимание при получаване на електронни съобщения

Приходната агенция призовава за повишено внимание при получаване на електронни съобщения

Национална агенция за приходите (НАП) алармира за разпространение на фалшиви електронни съобщения, които се опитват да заблудят граждани относно техните пенсионни и осигурителни вноски. Тази измамна схема цели да подведе получателите да споделят чувствителна лична и финансова информация.

Анатомия на измамата

Измамниците изпращат имейли, в които се твърди, че е възникнала грешка при изчисляването на осигурителната вноска за пенсия на получателя. Към съобщението е прикрепен документ, наречен "чек за надплатени пенсионни и осигурителни вноски". Текстът приканва адресата да последва линк, уж за да си възстанови надвнесените суми.

Опасности за потребителите

Експертите от НАП предупреждават, че линкът в имейла съдържа зловреден код. При отварянето му компютърът на получателя може да бъде заразен с вирус, способен да открадне лични и финансови данни.

Тактика на измамниците

За да придадат достоверност на измамата, извършителите се представят от името на директора на дирекция "Бюджет и финанси" в НАП. Приходната агенция категорично заявява, че не е изпращала електронни писма с подобно съдържание до своите клиенти.

Предупреждение от НАП

От НАП характеризират тази измама като класическа форма на "фишинг" атака. Целта на подобни атаки е кражба на лична информация в интернет, включително потребителски имена за достъп, пароли и данни за банкови сметки.

Как да се предпазим

Експертите съветват гражданите да бъдат особено внимателни при получаване на неочаквани имейли, особено такива, които искат лична или финансова информация. Препоръчва се да не се кликва върху подозрителни линкове и да се проверява автентичността на подобни съобщения директно чрез официалните канали за комуникация на НАП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари