ВМРО - Русе почете паметта на героите от Илинден

0
121 години от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Русе
121 години от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Русе Снимка: ВМРО - Русе

121 години от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Русе

На днешния 2 август Русенската организация на ВМРО отбеляза 121 години от славното Илинденско-Преображенско въстание. Членове и симпатизанти на организацията поднесоха венец на признателност пред паметната плоча, посветена на създаването през 1897 година в Русе на едно от първите Тайни офицерски братства, които са действали за освобождението на Македония и Одринско.

Възпоменателна церемония в градинката на ул. "Александровска"

Церемонията се състоя в градинката пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк на улица "Александровска". На събитието присъстваха областният председател на ВМРО - Русе Галин Григоров, председателят на групата съветници "ВМРО - България на регионите" в Общинския съвет на Русе Искрен Веселинов, Ивелин Иванов - председател на Общинския комитет на ВМРО, Деян Стайков - член на Организационния съвет на ВМРО-БНД и заместник-председател на Общинския комитет на ВМРО, както и членове на русенската младежка организация и техни съратници.

Почит към идеолозите Борис Сарафов и Александър Протогеров

По време на възпоменателното събитие, присъстващите почетоха паметта на Илинденците и на Борис Сарафов и Александър Протогеров - идеолози на тайната организация Български освободителни братства, която е обхванала в редиците си половината от офицерския състав на новата българска армия.

В краткото си слово Искрен Веселинов припомни за саможертвата на героите от Илинден 1903 година и заветите, които членовете на Организацията днес продължават да следват. Той подчерта значението на тези събития и техните последици за българската история.

“Днес ние продължаваме делото на нашите предци, като се стремим да запазим и утвърдим националната идентичност и свобода,” заяви Веселинов.

Минута мълчание за загиналите герои

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на загиналите за свободата на Македония. В края на церемонията всички се събраха за обща снимка пред паметната плоча, отдавайки почит на тези, които са дали живота си за националната кауза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Хаха
    МВРО шкембелии и Тръъъ Тъпуту, смях голям
  • 2
    2
    Аз съм
    До Незнаещ агнетата които отидоха курбан най-вероятно са от оня ден дето писаха за тях че нямат собственик. Само предполагам. Но ако не са те сега яко четат това сигурно ги е много яд че не са ги хванали.
  • 3
    1
    Незнаещ
    Колко агнета отидоха курбан...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари