Влизат в сила нови изисквания за обезщетенията за безработица

4
НОИ ще взема предвид доходите от последните 24 месеца при изчисляването на ПОБ
НОИ ще взема предвид доходите от последните 24 месеца при изчисляването на ПОБ Снимка: БГНЕС

НОИ ще взема предвид доходите от последните 24 месеца при изчисляването на ПОБ

От днес, 13 август, влизат в сила нови правила за изчисляване на паричните обезщетения за безработица (ПОБ) в България. Според Националния осигурителен институт (НОИ), промените касаят граждани с придобит осигурителен стаж в друга държава членка на Европейския съюз (ЕС), Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария. Новият ред за изчисляване ще се прилага при определяне на размера на обезщетенията за тези лица.

Какво се променя в изчисляването?

Според новите разпоредби, при изчисляването на паричните обезщетения за безработица ще се вземат предвид доходите на лицето както по време на последната му работа, така и всички доходи за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването. Тази промяна ще важи независимо дали лицето е упражнявало трудова дейност в България или в друга държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

Това нововъведение ще засегне всички, които към 13 август 2024 година все още не са получили парично обезщетение за безработица. Това означава, че дори датата на прекратяване на осигуряването или подаване на заявление за отпускане на обезщетение да е преди тази дата, новите правила ще се прилагат.

Какво означава това за гражданите?

За гражданите с осигурителен стаж в други държави членки на ЕС, ЕИП или Швейцария, новият ред предлага по-справедливо изчисление на паричните обезщетения за безработица, като взема предвид по-широк спектър от доходи. Това може да доведе до по-високи обезщетения за някои лица, които са работили в чужбина, но не са били осигурени в България през целия период на трудовата си дейност.

От НОИ уточняват, че тези промени ще бъдат приложими само за случаите, в които към 13 август 2024 г. паричното обезщетение за безработица не е било отпуснато. За граждани, които вече получават такива обезщетения, те ще продължат да се изплащат в същите размери и срокове, както е определено по действащите разпоредби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Йокин
    Тия с по пет работни дни,няма ли да връщат?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...