Владимир Сиркаров: Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026

1
За 2025 реален шанс не мисля, че има, заяви икономистът
За 2025 реален шанс не мисля, че има, заяви икономистът Снимка: Facebook Владимир Сиркаров

За 2025 реален шанс не мисля, че има, заяви икономистът

Икономистът Владимир Сиркаров прогнозира, че най-реалистичната дата за влизането на България в еврозоната е 1 януари 2026 г. Той изрази мнение, че шансовете за прием през 2025 г. са малки и по-скоро хипотетични. Това сподели Сиркаров в интервю за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио.

В анализа си за държавния бюджет икономистът подчерта, че разликата между разходите и приходите продължава да се разширява и прогнозира, че този тренд ще се засили през 2024 г. Той даде пример с компенсациите за електрическата енергия на бизнеса, които според него ще имат сериозно отражение върху бюджета за следващата година.

„Това е ключов въпрос и за съжаление наблюдаваме сериозни дисбаланси. Европа следва зелената си трансформация в срокове и с технологии, които създават затруднения. В България това се усложнява от политическата ситуация, която блокира вземането на важни решения“, коментира той.

Сиркаров припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост страната е получила около 2,6 милиарда лева през 2022 г., но оттогава няма нови плащания. Той изрази съмнение, че преди предстоящите избори ще има съществен диалог между партиите за реформи в публичните финанси.

Икономистът отбеляза, че ако сегашните разходни политики продължат, до 2025 г. може да се стигне до бюджетен дефицит около 18 милиарда лева или близо 8%. Според него, за да се достигне до заложения 3% дефицит, са нужни сериозни съкращения на разходите и реформи в капиталовите програми на общините.

По отношение на възможността за увеличение на приходите чрез промени в данъчната система, Сиркаров бе скептичен и смята, че подобни мерки биха имали по-скоро негативен ефект. Той също така подчерта важността на изсветляването на икономиката и необходимостта от борба с корупцията в държавната администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари