Владимир Путин: Русия може да ограничи ключови суровини

0
Москва подготвя ответен удар срещу западните санкции
Москва подготвя ответен удар срещу западните санкции Снимка: РИА Новости

Москва подготвя ответен удар срещу западните санкции

Международните пазари реагираха бурно на изявлението на руския президент Владимир Путин, че Москва обмисля ограничаване на износа на ключови суровини. Цените на никела на световните борси скочиха с над 2 процента, а акциите на компаниите, добиващи уран, също отбелязаха ръст.

По време на телевизионно предавано съвещание с руското правителство, Путин заяви: "Доставките на редица стоки за нас са ограничени. Може би и ние трябва да се замислим за подобни ограничения - уран, титан, никел. Само не бива да вредим сами на себе си. Не казвам, че това трябва да стане утре. Но все пак помислете за ограничения на доставките за външния пазар не само на тези суровини, но и на някои други."

Руският лидер подчерта стратегическото значение на страната си в световната икономика, посочвайки, че Русия притежава 22 процента от световните запаси на природен газ, 23 процента от залежите на злато и 55 на сто от находищата на диаманти.

Това изявление се разглежда като потенциален отговор на санкциите, наложени от западните държави срещу Русия. Експерти предупреждават, че подобен ход би могъл да доведе до значителни сътресения на световните пазари на суровини и да засегне множество индустрии, зависещи от руския износ.

Анализатори отбелязват, че макар Путин да не е обявил конкретни мерки или срокове, самото споменаване на възможността за ограничаване на износа е достатъчно, за да предизвика реакция на пазарите. Това показва колко чувствителна е световната икономика към геополитическите напрежения и колко значима е ролята на Русия в глобалните вериги за доставки на ключови суровини.

Остава да се види дали руското правителство ще предприеме конкретни стъпки за ограничаване на износа и как световната общност ще реагира на подобно развитие. Междувременно, индустриите, зависещи от руски суровини, вероятно ще търсят алтернативни източници и ще преразглеждат своите стратегии за управление на риска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    фена на Путин
    Владюша ! Дай бог тебе здоровья ! Крутейший политик мира ! Жесть для запада и пидарасов. Каратель укронацисткой нечести ! Спаситель православного крестьянства ! Бей всех сук до конца ! Сохрани тебя бог ! Слава всеславной России !
  • -1
    3
    Куролап Зеленски
    Муамар,аз ще пристигна по скоро при теб,доста преди Вовата,така ми предсказа Лойд Остин докато ми гледаше на негърски лайна!
  • 1
    2
    Бенчо
    Само износът на курви не спирай. Руските са най-тесни и влажни. С Либия в сърцето.
  • 0
    1
    Муамар
    Чакам те идвай,не се стеснявай
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари