Владимир Малинов: Терминалът за втечнен газ в Александруполис ще заработи на 1 октомври

0

Отстранен е техническият дефект по свързване на платформата за втечнен газ

Терминалът за регазификация на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис, Гърция, ще бъде въведен в търговска експлоатация на 1-ви октомври 2024 година, след като технически дефект, открит при свързването на платформата със газопреносната система на Гърция, беше успешно отстранен. Това обяви енергийният министър Владимир Малинов, който лично инспектира завършването на дейностите по съоръжението заедно с представители на проектната компания „Газтрейд“ С.А.

Първоначално терминалът трябваше да влезе в експлоатация през април 2024 година, но при свързването на платформата бе открит дефект – наличие на вода в тръбопровода, което наложи забавяне на процеса. Проблемът беше решен чрез използването на „неинтрузивен метод“, който включва подаване на газ по контролиран начин от платформата до газопреносната система. Този подход не изискваше допълнителни финансови разходи за проекта.

Министър Малинов подчерта, че до 15-ти август се очаква всички компании, които ще доставят втечнен природен газ до терминала, да заявят броя на своите товари. До края на август ще бъдат разпределени и слотовете за доставка. Въвеждането в експлоатация на терминала на 1-ви октомври съвпада с началото на новата газова година, което ще осигури конкурентно предимство и гаранция за сигурността на газовите доставки в региона на Югоизточна Европа. Това е особено важно в контекста на потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 година.

Терминалът в Александруполис има стратегическо значение за региона, тъй като ще осигури важен коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници. Това ще увеличи енергийната сигурност на Югоизточна Европа и ще намали зависимостта от руския газ. Очаква се проектът да играе ключова роля в осигуряването на стабилни доставки на природен газ за зимния сезон и да подпомогне диверсификацията на енергийните източници в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари