Владимир Чуков: Унгария иска да ни препъне за Шенген и еврозоната

0
Българска следа в скандала с взривените пейджъри - опит за дискредитиране или реална замесеност?
Българска следа в скандала с взривените пейджъри - опит за дискредитиране или реална замесеност? Снимка: bTV

Българска следа в скандала с взривените пейджъри - опит за дискредитиране или реална замесеност?

Скандал с международни размери разтърси България, след като унгарско издание съобщи за потенциална връзка между фирма, регистрирана в страната ни, и мрежа от компании, свързани с покупката, производството и доставката на взривени пейджъри в Ливан и Сирия. Експлозиите на тези устройства са причинили смъртта на над 100 души и са ранили повече от 3000.

Професор Владимир Чуков, експерт по международни отношения, коментира ситуацията в телевизионното предаване "120 минути". Според него, това обвинение може да се разглежда като целенасочен удар от страна на Унгария срещу стремежите на България за пълноправно членство в Шенгенското пространство и еврозоната.

"Това е удар от страна на унгарците по нашето искане за пълноправно членство в Шенген, както и за членството ни в еврозоната", заяви професор Чуков.

Експертът подчерта, че в случая има няколко ключови момента, които заслужават внимание. На първо място, той посочи отварянето на банкова сметка в българска финансова институция, което според него е сериозен пропуск. Чуков предполага, че този факт е използван от унгарската страна, за да отклони вниманието от компания, регистрирана в Унгария на името на италианка от Сицилия.

Събитията се разиграват на фона на ескалиращо напрежение между Израел и "Хизбула". За втори път в рамките на по-малко от два месеца израелските сили са ликвидирали двама високопоставени членове на ливанската групировка. В отговор, "Хизбула" изстреля 150 ракети и дронове от територията на Ливан към Израел през нощта на събота срещу неделя.

Професор Чуков сравнява ситуацията с "шпионска сага", в която всеки елемент има своята специфична роля. Той цитира публикация на "Хизбула" в платформата Телеграм, според която групировката е приключила първата фаза на своя отговор за взривените пейджъри. Атаката е била насочена срещу индустриални халета на израелската компания "Рафаел", която е част от военнопромишления комплекс на страната и произвежда безжични телекомуникационни устройства.

Експертът обръща внимание и на участието на Иран в покупката на въпросните пейджъри. Той подчертава, че фирмата, регистрирана в София от норвежки гражданин, е всъщност фиктивна компания, използвана за отклоняване на вниманието.

"Това е злосторене от страна на унгарците спрямо България. Според мен рано или късно това щеше да се разбере. Вчера стана кристално ясно, че няма как България да ги е произвела тези пейджъри", категоричен е професор Чуков.

Той допълва, че е невъзможно българската фирма-фантом да е извършила паричен трансфер към унгарската компания, замесена в скандала.

Българските институции категорично отхвърлиха обвиненията за участие на страната ни в тази международна афера. Въпреки това, случаят повдига сериозни въпроси относно контрола върху регистрацията на фирми в България и потенциалните рискове от злоупотреба с българската финансова система за международни престъпни дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Професоре,
    Не само че сме се спънали, ами направо сме паднали и сме счупили глезен! Няма как да се изправим, докато плащаме непосилни членски вноски в лайНАТО-то и €вропедераското ТКЗС! Можем да се посъвземем само ако напуснем тия две организации-кръвопийци, покажем среден пръст на американското посолство и се поприсламчим към икономиката на братска Русия! Не Унгария, НИКОЙ не ни е виновен освен шибаните ни, говняни политици!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари