Включиха музея на родопския карст в 100-те национални туристически обекта

1
Музеят е единственият по рода си в Югоизточна Европа
Музеят е единственият по рода си в Югоизточна Европа Видео: NOVA

Музеят е единственият по рода си в Югоизточна Европа

Музеят на родопския карст в град Чепеларе е вписан сред 100-те национални туристически обекта, след като наскоро премина през пълно обновяване. Това значимо събитие дава възможност на посетителите да разгледат нови и уникални експонати, които досега не са били показвани. Музеят е единствен по рода си в Югоизточна Европа и предлага изключително богата експозиция от минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, както и разнообразие от видове скали и пещерни образувания. Посетителите могат да видят какви животни са обитавали пещерите в България, като общият брой на изложените експонати надхвърля 4500.

Внушителни находки и уникални експонати

Най-забележителният експонат в музея е изцяло възстановеният скелет на пещерна мечка, която е живяла по време на плейстоцена и е изчезнала преди около 22 хиляди години. За разлика от съвременната кафява мечка, пещерната мечка е имала 30 зъба и е била значително по-голяма. Размерите ѝ са достигали до 3.5 метра, а теглото ѝ – около 700 килограма.

„Това ни е най-атрактивният експонат – изчезнало преди 22 хиляди години животно. Живяло е през плейстоцена. Мечката е огромен хищник, достигащ размери 3.5 метра и около 700 килограма. Скелетът, който тук могат да видят, е изцяло реставриран от естествени материали, т.е. от останки, намерени при разкопки. Притежаваме и изключително рядка находка – долна челюст от пещерен леопард,“ разказва директорът на музея Марин Господинов.

Експонатите в музея са резултат от проучването на над 200 пещери в Родопите, като те продължават да разкриват нови находки. Наскоро екипът открива още едно пещерно обиталище, разположено на около 3 километра от град Чепеларе. До него може да се стигне по живописна планинска пътека. Според археолозите, това място е било светилище, съществувало преди повече от 3 хиляди години, по време на бронзовата епоха. Сред откритията от това място е изключително рядък зъб от пещерен лъв – находка, която има голяма научна стойност.

Обновяване на музея и нови атракции

Музеят не е бил ремонтиран от 1980 година, но сега, благодарение на европейско финансиране, е напълно обновен. Една от новите атракции, която впечатлява посетителите, е специална зала, която имитира карстова пещера с отливки на пещерни образувания. Това създава усещането, че посетителите са сред самата природа на Родопите, което допълнително засилва въздействието на експозицията.

В непосредствена близост до музея се намира и паметникът на загиналите във войните чепеларци, известен сред местните като "Малката Шипка". Монументът е идентичен с Паметника на свободата, като единствените разлики са в размерите и факта, че е изграден от бял камък. Паметникът допълва историческата и културната стойност на музея, превръщайки района в атрактивна дестинация за туристите.

Заключение

Музеят на родопския карст в Чепеларе е не само ценен културен обект, но и уникално място за всеки, който се интересува от природните богатства и историята на региона. Със своите над 4500 експоната, сред които и редки находки като скелета на пещерната мечка и зъба от пещерен лъв, музеят предлага на своите посетители уникално пътешествие през времето. Напълно обновената сграда и новите атракции привличат както местни, така и международни туристи, утвърждавайки музея като едно от най-значимите места в България, включени в националната туристическа карта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари