Виктор Орбан: Срещата ми с Путин беше невероятна, очаквайте още от същото

2
Орбан и Путин проведоха "невероятна" среща в Кремъл
Орбан и Путин проведоха "невероятна" среща в Кремъл Снимка: Виктор Орбан / Facebook

Виктор Орбан се срещна с Владимир Путин в Москва, предизвиквайки недоволство в Европейския съюз

Унгарският министър-председател Виктор Орбан проведе среща с руския президент Владимир Путин в Москва на 5 юли 2024 година, само дни след посещението си в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски. Това посещение предизвика силно недоволство сред европейските лидери, тъй като Орбан не е получил мандат от Европейския съюз за провеждане на преговори с Русия.

Орбан, който е смятан за най-близкия до Путин европейски лидер, обяви визитата си като "мисия за мир" в социалната мрежа X (бивш Twitter). "Мисията за мир продължава. Втора спирка: Москва", написа унгарският премиер.

Въпреки че Унгария пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз този месец, няколко европейски официални лица осъдиха посещението на Орбан. Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, заяви, че Орбан не е получил никакъв мандат да посети Москва, определяйки визитата като част от "рамката на двустранните отношения между Унгария и Русия".

"Унгарският лидер по този начин не представлява ЕС под никаква форма", подчерта Борел в изявление.

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, също изрази несъгласие с действията на Орбан. "Европейският съвет е ясен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакви дискусии за Украйна не могат да се провеждат без Украйна", написа той в социалната мрежа X.

По време на телевизионно предаване в началото на срещата им, Путин предположи, че Орбан е дошъл в Москва като представител на Европейския съвет. "Разбирам, че този път сте дошли не само като наш дългогодишен партньор, но и като председател на Съвета", каза Путин на Орбан, добавяйки, че очаква от него да очертае "позицията на европейските партньори" относно Украйна.

Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, предупреди в петък, че "умиротворяването няма да спре" Путин. "Само единството и решителността ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", заяви тя в социалната мрежа X.

В интервю, публикувано на 7 юли 2024 година от швейцарското издание Die Weltwoche, Орбан сподели впечатленията си от срещата с Путин, наричайки я "невероятна". Унгарският премиер подчерта мащаба на влиянието, което руският президент упражнява.

"Споменавате бойните глави, но има и територия, население и огромните природни ресурси, с които разполагат. Така че това е една истинска империя. Един човек, който контролира истинска империя", заяви Орбан пред Die Weltwoche.

Орбан също така разкри, че пътуването до Русия е било организирано при изключителна секретност, като той е пазил информацията в тайна "толкова дълго, колкото е могъл". Унгарският премиер намекна за възможността за "подобни неочаквани срещи" през следващата седмица, без да уточнява с кого.

Относно възможността за прекратяване на огъня в Украйна, Орбан сподели, че и Путин, и Зеленски са изразили песимизъм. "Той (Путин) каза, че няма положителни очаквания за това (прекратяване на огъня). Зеленски каза, че няма положителни очаквания, защото руснаците биха го използвали срещу Украйна, а Путин - че украинците биха използвали тази пауза срещу Русия", обясни Орбан.

Унгария остава най-близкият съюзник на Русия в рамките на Европейския съюз. Страната многократно се е противопоставяла на присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, на санкциите срещу Русия и е подкопавала западните усилия за подпомагане на Украйна.

Посещението на Орбан в Москва предизвика реакция и от страна на украинското Министерство на външните работи, което заяви, че "решението за това пътуване е взето от унгарската страна без съгласието или координацията с Украйна".

Тази среща между Орбан и Путин е първата визита на лидер от Европейския съюз в Москва от април 2022 година, когато австрийският канцлер Карл Нехамер посети руската столица. Последната среща между Орбан и Путин се състоя през октомври 2023 година в Пекин, където двамата обсъдиха енергийно сътрудничество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Българин
    Какво да забравя бе,даскалче посрано ? Тогава са били едни времената,сега са съвсем други - аре марш да си пиеш гинкобилобата!
  • 0
    4
    daskal
    Само не забравяй "същото" от 1956 година в Унгария!
  • 0
    3
    Учуден
    Моята среща с един загорял афгански бежанец също беше невероятна. Кази ми да се нагЪзя и после поех цяло стадо камили с бездънната си черна евроГейска дупка!
  • -6
    2
    Учуден
    До 1 И кого точно да гази, кого да гази, или си искал да напишеш "гЪзи се Орбане"?!
  • 8
    1
    Аз
    Гази ги Орбане!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари