Веселка Енева открива юбилейна изложба в Русе

0
Експозицията обхваща фотография, модни скици и живопис
Експозицията обхваща фотография, модни скици и живопис Снимка: БТА

Експозицията обхваща фотография, модни скици и живопис

На 29 август в Художествена галерия – Русе ще се състои откриването на изложба, посветена на 75-годишния юбилей на родената в Русе художник-дизайнер Веселка Енева. Тази забележителна изложба ще представи творчеството на Енева, обхващащо три различни обществени и политически системи, през които тя е живяла и работила – социалистическа България, Германската демократична република и съвременна демократична Германия.

Изложбата ще бъде разделена на три части, като всяка от тях ще демонстрира различни аспекти от творчеството на Веселка Енева. Първата част ще представи фотографии, заснети през годините. Втората част ще включва модни скици и рисунки, които отразяват нейните визии и влияния в света на модата. Третата част ще бъде посветена на живописни творби, създадени през различни етапи от нейната кариера, като всяка от тях носи отпечатъка на времето и политическите промени.

Пътят на Веселка Енева към световния успех

Веселка Енева започва своето образование в основното училище „Н. Й. Вапцаров“, днес познато като „Отец Паисий“, в град Русе. След завършване на основното си образование, тя се насочва към София, където продължава обучението си в Художествената гимназия „Владимир Димитров – Майстора“. Там Енева се отличава с уменията си по графика, живопис и скулптура, като нейният дипломен проект представлява илюстрация към произведение на Елин Пелин.

Нейните таланти и упоритост я отвеждат на международния конкурс на Художествената академия в София, където печели първо място. Благодарение на този успех, Веселка Енева получава възможност да продължи образованието си в Германия. Първата ѝ спирка е „Herder Institut“ в Лайпциг, където изучава немски език, а по-късно продължава обучението си във Висшето училище по изкуствата (Kunst Hochschule Weißensee) в Берлин.

Професионални успехи в Германия

След дипломирането си, Веселка Енева става член на Асоциацията на художниците в Германия (VBK-Verband Bildender Künste), което ѝ отваря врати за професионално развитие в страната. Тя започва работа като художник-дизайнер в „Берлинския моден институт“, където създава модни графики и участва в публикации в списания и вестници. Енева също така координира представителни колекции за модни конгреси, които се провеждат ежегодно в различни европейски столици.

Едно от големите постижения на Веселка Енева е ролята ѝ като представител на Германия в двустранните отношения с Унгария. Тя сътрудничи с водещи модни компании като „LEGO“ и „Louis London Fashion Co“ Ltd., като стилист и дизайнер, което затвърждава нейния статут на значима фигура в света на модата.

Живот в различни епохи

Творческият път на Веселка Енева е пряко свързан с три различни исторически периода – социалистическа България, Германската демократична република и обединена демократична Германия. Всеки от тези периоди е оставил своя отпечатък върху нейната работа и виждания, като изложбата в Художествена галерия – Русе ще предостави уникална възможност на публиката да проследи тази еволюция.

Тази изложба не е просто ретроспектива на дългогодишна кариера, а и свидетелство за силата на изкуството да преминава през различни политически и културни промени, запазвайки своята идентичност и оригиналност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари