Венцислав Станков: МВР не може да осигури защитните средства на пожарникарите

2
Ефективността на пожарникарите страда от недостиг на персонал и остаряла техника
Ефективността на пожарникарите страда от недостиг на персонал и остаряла техника Снимка: БГНЕС

Ефективността на пожарникарите страда от недостиг на персонал и остаряла техника

Недофинансирането на службите за пожарна безопасност в България става все по-сериозен проблем, според инж. Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец". В интервю за Българското национално радио той изрази тревога относно текущото състояние на пожарната безопасност и ефективността на служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

Недофинансиране и липса на ресурси

Инж. Станков споделя, че структурата на пожарната служба системно е недофинансирана през годините. Всяка година, когато започват преговорите за бюджет, синдикатът "Огнеборец" се опитва да постигне увеличение на средствата за издръжка и капиталови разходи. "Техниката в ГДПБЗН изисква сериозен финансов ресурс за поддръжка", обяснява Станков.

Липса на защитни средства

Един от основните проблеми, според инж. Станков, е липсата на защитни средства за служителите на ГДПБЗН. През високите температури и при горски пожари, огнеборците се изтощават и дехидратират, което ги принуждава да свалят старото защитно облекло и да работят по тениски.

Намален човешки ресурс

Синдикат "Огнеборец" алармира и за сериозния недостиг на персонал. Много от незаетите места в пожарната служба бяха съкратени през годините, което доведе до ситуация, в която едва се успява да се формира един екип от трима служители. Това създава сериозни затруднения в осигуряването на безопасни условия на труд и в постигането на ефективност.

Остаряла техника

При горски пожари, особено в пресечени местности, се използва стара техника, защото новите автомобили не са достатъчно проходими. Въпреки че старата техника е по-надеждна, тя също крие рискове. "Преди известно време имахме обръщане на автомобил и загина наш колега в Пловдивско", споделя Станков, подчертавайки опасността от използването на остарели машини.

Благодарност към всички участници

Инж. Станков изрази своята благодарност към всички пожарникари, доброволци, служители на горските стопанства и Министерството на отбраната, които са помогнали в гасенето на горските пожари, пламнали в страната. Той подчерта, че ситуацията с пожарите към момента е по-спокойна, благодарение на валежите в много части на страната. Единствено по-критично остава положението на границата с Гърция, където горски пожар на гръцка територия заплашва да премине на българска територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Безобразие
    да нямат пожарникарите защитно облекло.Просто е за чудене при условие, че имаха пари за излишни нови коли за полицията.Разточителство, пир по време на чума.
  • 1
    1
    Иво
    Браво. Бе....и за какво е това МВР....няма полза от тях...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари