Венеция удвоява таксата за еднодневни туристи

0
Ранните резервации ще се таксуват по старата тарифа
Ранните резервации ще се таксуват по старата тарифа

Пилотната програма стартира през пролетта на 2025

Венеция удвоява таксата за еднодневни туристи от април 2025 година.

Нова система за контрол на туристопотока

Градският съвет на Венеция взе решение да увеличи таксата "вход" за еднодневните туристи на 10 евро на човек, считано от средата на април 2025 година. Мярката е насочена към овладяване на масовия туризъм в италианския град.

Гъвкава ценова политика

Туристите, които планират своето посещение предварително, ще могат да се възползват от по-изгодни условия. При резервация поне три дни преди посещението, таксата остава 5 евро на човек, като заплащането ще се осъществява чрез специален QR код, достъпен онлайн, съобщава БТА, цитирайки ДПА.

Кой е освободен от такса?

Входната такса е валидна за периода между 08:30 и 16:00 часа. От заплащане са освободени:

  • Жителите на област Венето
  • Работещи и учащи във Венеция
  • Родени в града
  • Туристи с резервации за нощувки
  • Деца под 14-годишна възраст

График на пилотната програма

Кметът на Венеция, Луиджи Бруняро, поясни, че новата система ще стартира на 18 април 2025 година и ще продължи до 27 юли същата година. Таксуването ще се прилага през петъчните дни, празниците и почивните дни, като общият брой на дните е 54.

Технологични решения

За туристите с резервации за нощувки е разработена система с QR кодове, които се представят на контролните органи чрез смартфон. За посетителите без смартфони са организирани специални пунктове, където могат да удостоверят правото си на безплатен достъп.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари