Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

2
Няма да му лесно на новия Патриарх, добави тя
Няма да му лесно на новия Патриарх, добави тя Снимка: Борислава Борисова / БНР

Няма да му лесно на новия Патриарх, добави тя

Честит да бъде новият български Патриарх Даниил, каза за БНР Велислава Дърева, журналист.

"Той трябва да бъде преди всичко духовен човек. Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в Хаджидимовския манастир. Те са духовни чада на покойния дядо Натанаил, за мен беше истинска радост да ги видя тях двамата за този избор, защото между тях ревност няма. Те са други хора.

Мисля, че след един дълъг период на много тежко напрежение в БПЦ, което беше предизвикано от най-меко казано от неразумни действия на определени среди от Светия Синод, това разтърси българската православна църква, стигнахме дотам да има протести пред Синодалната палата, православният български народ да бъде разделен, което недопустимо.

Трябва да признаем, че дядо Григорий "изнесе" цялата тежест на този най-тези най-напрегнати моменти след кончината на дядо Неофит. Той издържа на много жесток натиск, нещо, което хората не забелязаха, но той удържа и успя да преведе църковния кораб през зъбери и през скали.

За мен дядо Даниил е достоен, дядо Гавриил също е достоен, имаме много прекрасни духовни митрополити.

Няма да му лесно на новия Патриарх. Върху българската църква се упражнява брутален политически и геополитически натиск.

И главният представител и предводител на този натиск в момента се намира тук, няма защо да се лъжем, това е Вселенският патриарх Вартоломей.

Вартоломей е главният рушител и разколник на светото православие, той да се стреми към еднолична власт сред автокефалните православни църкви, той не желае да бъде пръв между равни, той желае да бъде пръв без равни", смята Велислава Дърева.

Тя каза още, че не съветва Вселенският патриарх Вартоломей да Българския Свети синод да признае православната църква на Украйна, защото по думите на Дърева, тук ще срещне твърдия отпор и на Патриарх Даниил, и на други митрополити.

"Последните 30 години войната срещу православието придоби истеричен характер, това е война срещу Православната цивилизация, тя тази православна църква пречи много, защото главата на Православната църква е Господ Иисус Христос, а всички останали са човешка направа, това е голям и сериозен сблъсък", каза още Велислава Дърева.

"Много благодаря, че съм тук в този важен ден, за да мога като един обикновен мирянин да изразя радостта си, че нашата църква вече има предстоятел и е по-укрепена и по-защитена от всички политически ситуации, каза за "Хоризонт" Светла Тодорова, магистър богослов.

"За мен вярата в творческия процес е силна, усетих иконата като въздействие първо върху мен, това ми дава много енергия, а през иконата хората получават същата енергия", коментира за "Хоризонт" и Петър Багалев - художник на икони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    Аз
    До путин филанкишиев Не се тревожи, винаги може да се провери колко си невменяем и кой те е освидетелствал.Искаш да кажеш, че си психоинвалид и ползваш пенсия по ТЕЛК.Колкото до собственика на електронната медия Д .мост. Ком и админа му, също са за съд, затова, че публикуват меко казано нелицеприятни писания по адрес на Публични Личности . Може да ги ожулят с наказания като глоби и прочие . Бъдете разумни, ако можете.
  • -1
    9
    Путин Хуйло
    За никой не е тайна,че аз съм вонящ боклук,но не могат да ме съдят защото освен вонящ боклук съм и невменяем вонящ боклук!
  • 2
    8
    Нямате грам елементарно
    Възпитание, пишещите цинизми и обиди тук и сервилните им клакьори.Боклуци вонящи сте.Ако съм на мястото госпожата , ще ви съдя.И Ще спечеля.Крайно време е да се преустанови посегателството върху личността в интернет.
  • -4
    7
    Хейовци,
    Откога "дядо" е гнусна дума, бре?
  • -4
    6
    Do 5 : Нищо гнусно и срамно
    В обръщението"дядо" към владиката в ръководената от него епархия.Така миряните изразяват уважение и любов към конкретния персонаж.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари