Великобритания започва ваксинация на възрастни срещу вируса RSV

1
Очаква се този вирус да бъде едно от предизвикателствата пред английските болници
Очаква се този вирус да бъде едно от предизвикателствата пред английските болници Видео: NOVA

Очаква се този вирус да бъде едно от предизвикателствата пред английските болници

Лятото бавно си отива, а с него идва и подготовката за предстоящия сезон на вирусите. За първи път британската здравна система стартира мащабна кампания за ваксинация срещу респираторния синцитиален вирус (RSV), който се очаква да бъде сериозно предизвикателство през зимата, съобщи NOVA.

RSV, заедно с грипните вируси и коронавируса, представлява потенциален проблем за болниците в Англия. Проблемът не е в липсата на лечение или факта, че вирусът е силно заразен, а в това, че той е особено опасен за новородените и възрастните хора.

Всяка година приблизително 213 000 деца в Европа постъпват в болница заради този вирус, а в световен мащаб той е една от водещите причини за детска смъртност през последните години. Това е и причината за разработването на ваксина срещу RSV.

Здравните власти на Обединеното кралство призовават бременните жени и хората над 75 години да се ваксинират срещу RSV. „RSV е един от вирусите, които често причиняват симптоми, подобни на настинка – хрема, запушен нос, кашлица и понякога треска. При някои хора обаче той може да доведе до по-сериозни заболявания като пневмония. Понастоящем няма специфично лечение за RSV, затова в по-тежките случаи пациентите се приемат в болница. Добрата новина е, че вече има ваксина, която може да помогне за предпазване от вируса“, споделя личният лекар д-р Майк Коутс.

Всяка зима в Обединеното кралство около 90% от децата под две години се заразяват с RSV. При повечето случаи инфекцията преминава леко, но при преждевременно родени бебета и тези с отслабена имунна система, вирусът представлява сериозна заплаха.

„Бронхиолитът е вирусна инфекция на гръдния кош, която лесно се разпространява и причинява кашлица и затруднено дишане при деца под две години. В 8 от 10 случая той е предизвикан от RSV. Повечето заразени бебета се възстановяват сами у дома за няколко дни, но всяка година около 30 000 деца постъпват в болница за лечение. На тези деца помагаме с кислород и специализирани апарати, както и чрез хранителни тръби, но за съжаление няма специфично лекарство за RSV. Всяка година между 20 и 40 бебета умират от тази инфекция във Великобритания“, обяснява педиатърът д-р Лорен Филби.

Внукът на заместник-министъра на здравеопазването на Великобритания, Андрю Гуин, също е сред тежко засегнатите от вируса. Гуин лично ръководи кампанията за ваксинация, след като неговият внук Лайъл премина през интензивно лечение. „Беше истинска травма да гледам как Лайъл е в изкуствена кома в интензивното отделение, свързан с машини, които се опитват да спасят живота му. Никое дете не трябва да преживява това, а всяка година 30 000 бебета преминават през този кошмар. Около 20 до 30 семейства губят децата си от болест, която е напълно предотвратима. Призовавам всяка бъдеща майка: „Ваксинирайте се, за да не загубите най-ценното, което имате, както почти стана с нас и Лайъл“, казва Гуин.

Проучвания показват, че ваксинирането на бременни жени след 28-ата седмица намалява риска от тежки белодробни инфекции при техните бебета с около 70%, ако те се заразят през първите шест месеца от живота си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари