Вековна мъдрост и любов: Баба Стилияна от село Новград отпразнува своя 100-годишен юбилей

0

Цялото село се събра да почете живота на забележителната столетница

Баба Стилияна от село Новград отпразнува своя 100-годишен юбилей.

В малкото дунавско село Новград, община Ценово, област Русе, се случи нещо необикновено - баба Стилияна Лазарова посрещна своя 100-годишен юбилей, заобиколена от любовта на близките си и уважението на цялата общност. Този забележителен повод събра няколко поколения, за да отбележат живота на една жена, чиято история е тясно преплетена с историята на България през последния век.

Родена през бурната 1924 година в село Караманово, Стилияна е израснала в семейство с четири деца - тя, нейните трима братя и една сестра. Животът ѝ е отражение на драматичните промени, през които е преминала страната ни - от монархия през социализъм до демокрация. Въпреки превратностите на съдбата, тя никога не е губила своя оптимизъм и вяра в доброто.

На 20-годишна възраст Стилияна среща любовта на живота си - Петър Лазаров. Двамата се женят и решават да започнат нов живот в село Новград, където купуват свой дом. Там те създават здраво семейство и отглеждат три деца - две дъщери и един син.

Днес баба Стилияна се радва на голямо и любящо семейство - седем внуци, десет правнуци и един пра-правнук. Нейният дом се е превърнал в средище на мъдрост и топлина, където всеки член на фамилията може да намери съвет и утеха.

По време на празненството, което се проведе в дома ѝ, баба Стилияна беше заобиколена от почти всички свои роднини. Специален гост на тържеството беше кметицата на село Новград - Диана Копчева, която лично поднесе своите поздравления към юбилярката.

В своето обръщение към столетницата, кметицата Копчева сподели: "Малко са хората, които имат възможност да преминат през изпитанията на един цял век. Изразявам почитта си към човек с толкова богат жизнен опит. Продължавайте да давате пример на всички нас как се живее, прощава, убеждава, обича и колко малко е нужно на човек да бъде щастлив."

Тези думи отразяват не само уважението на местната власт към баба Стилияна, но и признанието за нейния принос към общността през годините. Въпреки трудностите, които е преживяла, тя никога не е позволила на горчивината да замъгли погледа ѝ към света.

Близките на баба Стилияна споделят, че тя винаги е била опора за семейството си, давайки мъдри съвети и показвайки с личния си пример как да се живее достойно и с любов към ближния. През целия си съзнателен живот тя никога не е казвала лоша дума за никого и не е таила злоба в сърцето си.

Ключът към дълголетието на баба Стилияна, според нейните думи, е непоколебимата вяра в Бога и позитивното отношение към живота. Тя често повтаря на близките си, че човек трябва да бъде благодарен за малките неща и да цени всеки миг, прекаран с любимите хора.

Празненството беше изпълнено с емоции - имаше много усмивки, топли прегръдки и сълзи на радост. Въпреки напредналата си възраст, баба Стилияна показа завидна жизненост и ентусиазъм. Тя не пропусна да напомни на всички присъстващи, че очаква да се съберат отново догодина за нов празник.

Историята на баба Стилияна е вдъхновяващ пример за това как човек може да премине през превратностите на времето, запазвайки своята доброта и човечност. Нейният живот е като отворена книга, от която младите поколения могат да черпят мъдрост и житейски уроци.

Докато честваме стогодишнината на баба Стилияна, нека си припомним, че всеки един от нас има възможността да остави положителна следа в живота на другите. Нейният пример ни показва, че истинското богатство не се измерва в материални придобивки, а в любовта, която даваме и получаваме, и в добрите дела, които вършим.

Нека пожелаем на баба Стилияна още много здраве, радост и щастливи мигове, заобиколена от любовта на своето голямо семейство и топлината на цялата общност на село Новград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари