Вдигат заплатите на асистентите в университетите

0
Увеличението е със задна дата от 1 април
Увеличението е със задна дата от 1 април Снимка: Dunavmost

Увеличението е със задна дата от 1 април

Правителството на Република България прие решение за увеличаване на минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища на 2516 лева. Новият размер на възнаграждението влиза в сила със задна дата от 1 април 2024 г., като повишението спрямо досегашната минимална заплата е 416 лева, съобщават от пресцентъра на МС.

Нов механизъм за определяне на заплатите

Новият размер на минималната заплата е определен съгласно механизма, указан в Закона за висшето образование. Според този механизъм минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност трябва да представлява 125% от средната за страната брутна работна заплата за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от Националния статистически институт (НСИ).

Регламентиране на заплатите за изследователи и експерти

Същото постановление определя и минималните заплати на изследователите и експертите във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за длъжностите, за които се изисква висше образование, става 2013 лева, а за длъжностите, за които се изисква средно образование, заплатата е 1610 лева.

Мотивация и развитие на младите учени

Очаква се увеличението на минималната заплата на асистентите да доведе до повишаване на мотивацията на младите учени и преподаватели за развитие на академична кариера и за прилагане на нови компетентности и методи на преподаване. С повишението на възнагражденията ще се стимулират и научните изследвания, извършвани от млади научни работници. По този начин ще се създадат по-добри условия за обновяване и развитие на академичния и на научноизследователския състав в страната, чрез привличане на млади и високомотивирани хора за преподаватели във висшите училища и за научни работници в научните организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари