Възраждат проекта за интермодален терминал в Русе

2
НКЖИ е подготвила и подала проектно предложение
НКЖИ е подготвила и подала проектно предложение Снимка: НКЖИ

НКЖИ е подготвила и подала проектно предложение

Отново повдигат въпроса за интермодален терминал в Русе.

Припомняме ви, че проектът отпадна през есента на миналата година.

НКЖИ е възродила идеята, стана ясно от въпрос на депутата Мартин Димитров към министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

Според министър Гвоздейков резултатите от оценката на проектното предложение се очаква да бъдат обявени от Европейската комисия през втората половина на юли 2024 година. Предложеният период за изпълнение на проекта е 41 месеца, а исканото безвъзмездно финансиране по Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт" за периода 2021-2027 година, възлиза на 35 246 756 евро.

Значение и въздействие на проекта

Мартин Димитров подчертава значимостта на този проект за подобряването на българската транспортна инфраструктура. Според него натовареността на трасетата край Русе ще се увеличава под влиянието на усложнената международна обстановка. "В тези условия създаването на допълнителен капацитет ще подобри пропускливостта, надеждността и общия капацитет на транспортната система", категоричен е Димитров.

Подробности за проекта

Проектът има за цел да изгради нов интермодален терминал с необходимата основна и довеждаща инфраструктура за обработка на контейнери на мястото на затворената в момента разпределителна железопътна гара Русе-Изток. Обхватът на предложението включва:

  • Подготовка и съгласуване на технически проект
  • Извършване на строително-монтажни работи за изграждане на интермодален терминал в Русе
  • Осъществяване на строителен надзор
  • Извършване на оценка на съответствието с изискванията за оперативна съвместимост и оценка на риска
  • Управление на проекта от НКЖИ

Бъдещи стъпки

В отговора си министър Гвоздейков уточнява, че ако проектът не бъде одобрен за финансиране, ще бъде проучена възможността за включването му за финансиране в рамките на Програма "Транспортна свързаност" за периода 2021-2027 година. За тази цел са водени предварителни разговори с Европейската комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Интермодален Осеменител
    А от къде да открадна пари в КЕШ, като съм един прозд Доктор на Йордеческите Нууки, и избран за Феодал на града Ви? Съпругата ми на село. всяка вечер ме пита:"Кога ще ме водиш на секскорзия в Мехико? Искам да Мачкам на Пикчу." А ас се питам коя ковра на изхода на Феодалството ми да Ошперменя.
  • 4
    3
    Оф,
    Като мека пишка дъвчат едни и същи стари глупости тия минетчии...
  • 15
    2
    Извънземен
    И да се се чудим сега къде по напред да кацнем- там или на летището
  • 19
    1
    daskal
    Оххх... Едни и същи фантасмагории... Магистралата, моста, летището, терминала...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари