"Възраждане" подава сигнал до Икономическа полиция

0
Партията алармира за съмнителни финансови практики около Паметника на Съветската армия
Партията алармира за съмнителни финансови практики около Паметника на Съветската армия Снимка: БТА

Партията алармира за съмнителни финансови практики около Паметника на Съветската армия

Представители на партия "Възраждане" са подали сигнал до отдел "Икономическа полиция" относно предполагаеми корупционни схеми, свързани с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София. Информацията бе разпространена от Деян Николов, общински съветник от "Възраждане" в Столичния общински съвет, по време на брифинг пред журналисти в Народното събрание.

Николов, заедно с депутати от парламентарната група на партията, е поискал достъп до документацията, касаеща договорите за демонтаж на паметника. След анализ на получената информация, те са установили редица съмнителни разходи.

"Това, което наблюдаваме в последните десет месеца, е корупция около поддържането на паметника в състоянието, в което се намира в момента, а именно ограден, със скеле, охрана и прочие", заяви Николов пред медиите.

Според предоставените данни, месечният наем за скелето възлиза на 36 000 лева, а допълнително се заплащат 10 000 лева за охранителни камери. Николов определи тези разходи като "прекомерни". За сравнение, той посочи, че след направено проучване сред други фирми, са получили оферти за подобно скеле на цена от 2500 лева месечно.

"Става въпрос за над 30 000 лева злоупотреби. Това състояние може да продължи така с години. Ние смятаме, че тук става въпрос за корупция", категоричен бе общинският съветник.

След подаването на сигнала до "Икономическа полиция", от "Възраждане" очакват да бъдат установени икономическите факти около сключените договори. Впоследствие, според Николов, случаят би трябвало да бъде предаден на прокуратурата за по-нататъшно разследване.

Ситуацията около Паметника на Съветската армия продължава да бъде обект на обществен дебат и политически противоречия. Докато едни настояват за премахването му като символ на отминала епоха, други го защитават като част от историческото наследство на столицата. Междувременно, финансовите аспекти на поддръжката и евентуалния демонтаж на паметника повдигат въпроси за прозрачността и ефективността на изразходването на публични средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари