Възможности за трансгранично сътрудничество в образованието между Русе и Гюргево

1

Акцент в разговорите е поставен върху възможностите за партньорство между професионални гимназии от Русе, специализирани в транспорта и логистиката, и фирми, опериращи в този сектор в двата града

На работна среща в Областна администрация – Русе бе обсъдено бъдещето на сътрудничеството в сферата на образованието и науката между Русе и Гюргево. Инициатор на срещата беше Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, а на нея присъства областният управител Драгомир Драганов. Основен акцент в разговорите беше поставен върху възможностите за партньорство между професионални гимназии от Русе, специализирани в транспорта и логистиката, и фирми, опериращи в този сектор в двата града.

Новата програма за трансгранично сътрудничество

Срещата се проведе в рамките на новата програма за трансгранично сътрудничество „Интеррег VI-А Румъния – България“. Програмата цели да подкрепи проекти, които подобряват достъпа до приобщаващи и качествени услуги в образованието, обучението и ученето през целия живот. Общият бюджет на процедурата е 15 милиона евро, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните бюджети на двете държави. От тази сума 80% идват от ЕФРР, 18% са държавно финансиране, а останалите 2% трябва да бъдат осигурени от самите бенефициенти. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 9 септември, 13:00 часа.

Планирани проекти и инициативи

Едно от предложенията, което се обмисля в рамките на програмата, е съвместен проект между транспортния факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“, професионалните гимназии по транспорт и механотехника в Русе и Гюргевската трансгранична асоциация на таксиметровите шофьори. Този проект ще бъде насочен към предоставяне на практически обучения за ученици, обучаващи се в транспортни специалности. Освен това, се предвижда организирането на интензивни курсове по английски език, които ще помогнат на учениците да отговорят на съвременните изисквания на професиите, които ще практикуват.

Подкрепа и участие на неправителствени организации

В срещата участваха и представители на неправителствения сектор, които изразиха своята подкрепа за подобни инициативи. Областният управител Драгомир Драганов изрази задоволството си от насочеността на проектите към младите хора и тяхното образование. „Радвам се, че се мисли и се работи целенасочено в региона по подобни значими теми“, сподели той. Според Драганов, реализирането на такива проекти е от съществено значение не само за насърчаване на европейския начин на мислене сред младите, но и за подобряване на техните шансове за реализация на пазара на труда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Мухахахахаха
    До 1 Да, да - "грамотен човек" задължително е русофил-путинист-измекяр ...
  • 2
    1
    Драгооо,
    всички те знаят, че си неграмотен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари