Въвеждат таван на цената на тока за бизнеса

0
Компании ще получават компенсации при цени над 180 лева/мегаватчас
Компании ще получават компенсации при цени над 180 лева/мегаватчас

Компании ще получават компенсации при цени над 180 лева/мегаватчас

Парламентът одобри ново решение, с което се въвежда таван на цената на електроенергията за бизнеса. Според приетото предложение, ако борсовата цена на тока надвиши 180 лева за мегаватчас, предприятията ще получават компенсации. Тези средства ще бъдат осигурени от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Решението беше прието от енергийната комисия на Народното събрание.

Мярката е наложена поради значителното повишение на цените на електроенергията на свободния пазар от началото на юли. На 1 юли цената на тока достигна 1705,72 лв. за мегаватчас, докато на 22 юли тя се задържа на ниво от 1662,46 лв. за мегаватчас. Това значително увеличение на цените поставя България на трето място по най-висока средна цена на електроенергията в Европейския съюз, след Унгария и Румъния.

Таванът на цените от 180 лв. за мегаватчас ще бъде в сила от 1 юли до края на годината. Мярката цели да защити бизнеса от резките скокове на енергийните разходи и да осигури стабилност в периода на повишени пазарни цени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари