Въвеждат извънредни мерки срещу шарката по овцете и козите

0
Ямбол, Хасково и Стара Загора под карантина до края на ноември
Ямбол, Хасково и Стара Загора под карантина до края на ноември Снимка: Асен Игнатов / Архив

Ямбол, Хасково и Стара Загора под карантина до края на ноември

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема решителни действия за ограничаване разпространението на шарката по овцете и козите в няколко области на страната. Мерките влизат в сила от 18 октомври 2024 година и ще продължат до края на ноември.

Пълна забрана в три области

В областите Ямбол, Хасково и Стара Загора се въвежда пълна забрана за паша, търговия и транспорт на дребни преживни животни до 30 ноември 2024 година. Единствените изключения са за животни, предназначени за незабавно клане или транзитно преминаване.

Строг контрол върху клането и транспорта

Клането на животни в засегнатите области ще бъде разрешено само след щателен клиничен преглед от официален ветеринарен лекар и задължително лабораторно изследване на проби. Транспортирането на животни ще се извършва по предварително одобрени маршрути, без спиране, и със задължителна дезинфекция на превозните средства.

Разрешителен режим

БАБХ въвежда разрешителен режим за придвижване на животни. Разрешенията ще бъдат издавани от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), което ще позволи по-строг контрол върху движението на стадата.

Мерки в други области

В областите Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград и Сливен се разрешава клането на животни при същите строги условия, но пашата остава разрешена засега. Ситуацията в тези региони се следи внимателно.

Засилен контрол и санкции

Директорите на ОДБХ са инструктирани да организират епизоотични комисии и да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на болестта. Ще бъде засилен контролът върху движението на животни и биосигурността в стопанствата. При съмнения за заболяване ще бъдат вземани проби за изследване, а при нарушения животните ще бъдат умъртвявани, като стопаните подлежат на санкции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари