Васил Велев: Утре цената на тока ще бъде три пъти по-висока от тази в Западна Европа

4
"Енергоемките фабрики не могат да произведат конкурентна продукция", заяви председателят на АИКБ
"Енергоемките фабрики не могат да произведат конкурентна продукция", заяви председателят на АИКБ Видео: NOVA

"Енергоемките фабрики не могат да произведат конкурентна продукция", заяви председателят на АИКБ

Високите цени на електроенергията в България поставят под сериозна заплаха съществуването на множество предприятия, особено тези с висока енергийна консумация. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, предприятията може да спрат да работят още през август, ако не се предприемат спешни мерки.

В изявление пред NOVA NEWS, в предаването „Денят на живо”, Велев алармира за критичната ситуация, в която се намират енергоемките фабрики. „Енергоемките фабрики не могат да произведат продукция, която да е конкурентна на пазара”, заяви той. Причината за това е, че цената на тока в България е значително по-висока в сравнение с тази в Западна Европа.

Липсата на диалог между работодатели, синдикати и правителство

Един от основните проблеми, според Велев, е липсата на тристранен диалог между работодателите, синдикатите и правителството. „На нашите покани за срещи и обсъждане на важни теми с министрите, има подминаване от тяхна страна. Една от темите е цената на тока”, обясни той. Това води до липса на координация и общи усилия за решаване на проблемите в енергийния сектор.

Шокиращи разлики в цената на тока

Велев подчерта, че утре цената на тока в България ще бъде три пъти по-висока от тази в Западна Европа. „Утре ще бъде 467 лева за мегаватчас. Цената, по която Националната електрическа компания (НЕК) предоставя ток на електроразпределителните дружества е 128 лева. Да сравним 128 с 467 лева”, призова той. Тази значителна разлика поставя българските предприятия в неравностойно положение спрямо техните конкуренти в Западна Европа.

Невъведени компенсаторни механизми

Въпреки наличието на утвърден компенсаторен механизъм, той все още не е въведен в действие, което допълнително утежнява ситуацията. „Имаме мощности, които биха печелили сега и не са натоварени”, обясни Велев. Това създава допълнителен натиск върху предприятията, които вече се борят с високи разходи за електроенергия.

Бизнесът пред сериозни предизвикателства

Как да бъде конкурентен един бизнес, ако суровината му е три пъти по-скъпа от тази на неговите конкуренти в Западна Европа? Това е въпросът, който Велев постави пред обществото и правителството. От 17 месеца българската индустрия е на спад, а високите цени на тока само усложняват ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Ванчо
    Изгонете тези стари измекяри и мекерета и предатели ! Скъп ток ! На бунт братя на въстание !
  • 2
    7
    Българин
    Много г.л.у.п.а.ц.и и тук.Защо цените на стоките са най скъпи тук.Тук се плаща най скъпият ток в индустрията,а от там потребителят заплаща цената,токът за бита евтин но народа плаща и индустриалният,ама то за някои недомислици не се мисли
  • 5
    6
    Всичко е в
    Ръцете на ДС. Затова няма и няма и да има конкуренция в България.
  • 8
    5
    Цеко
    Е гати алчните копелдаци са тия, все реват
  • 0
    4
    Капиталиста
    САМО ЧУЙТЕ ТОЗИ ЧИЧКО-КОМУНИСТ КАКВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКА - иска държавата да дотирала губещи предприятия, само за не оставали работниците без работа... Същото нещо го правеха и комунистите преди 1989-ма и какво се получи - КОМУНИЗМА ФАЛИРА И СЕ РАЗПАДНА. бегетовицата в момента прилича едно към едно с България преди 10 ноември 1989-та - имаме комунистическа планова държавна икономика, с тоталитарно репресивно, човекоубийствено управление. до 2020-та, българия успешно завърши прехода към комунизъм и към комунистическа планова икономика. В момента в бълхария се вихри комунизъм точно както е описан в учебниците - с тоталитарно управление, без свобода на словото, без пазарна икономика. Заплатите се определят от държавата. Цените на тока се определят от държавата. Цените на хляба се определят от държавата. Свободен пазар няма. Частен бизнес - НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА. Дърти некадърни партийни номенклатури и отрочетата им са окупирали властта, ползват всякакви привилегии, колят и бесят - точно както е било по времето на комунизма. Затова трябва да се знае, че в момента българия е чисто комунистическа държава, независимо какво ви приказват. Виждате, че частният сектор е изцяло под контрола на държавата и е смачкан от всякакви данъци и регулации - демек имате държавна комунистическа планова икономика в комбинация с тоталитарно-репресивно комунистическо управление. То затова толкова години едни и същи дърти вече отрочета на комунистите печелят изборите. В момента в българия населението се намира в КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРОЙ, НЕЗАВИСИМО КАКВО ВИ ГОВОРЯТ! Това показват фактите и данните. Глупостите, които дрънка този чичко-комунист го потвърждават.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари