Васил Велев: Минималната работна заплата трябва да бъде с 200 лева по-ниска

1
Държавата стимулира мързеливите и неквалифицираните работници
Държавата стимулира мързеливите и неквалифицираните работници Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Държавата стимулира мързеливите и неквалифицираните работници

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев изрази сериозни опасения относно настоящата формула за изчисление на минималната работна заплата в страната. Според него, тя трябва да бъде с 200 лева по-ниска от сегашната, а грешките в изчислението водят до сериозни икономически последици.

В интервю за телевизия "България он еър", Велев подчерта, че разпоредбата в Кодекса на труда противоречи на международното право. Той обясни, че текущата формула съотнася основната минимална към брутната средна заплата, като разликата е 22 процента според официалните данни. Освен това, експертът посочи още една съществена грешка - включването на гражданските договори при изчисляването на средните работни заплати.

"Ако се изчислява правилно, като се вземе основната заплата, се получава 800 лева и стотинки. 1077 лева не е 55 процента, а е 67 процента от средната основна заплата. Значи половината работещи ще получават една и съща минимална работна заплата", заяви Велев.

Председателят на АИКБ изрази загриженост, че този подход води страната към модел, при който всички получават еднакво възнаграждение, което не стимулира повишаването на квалификацията и производителността. Той подчерта, че миналата година 45 процента от българите са получавали минимална заплата, което според него е "абсолютно безумие".

Велев критикува и факта, че в парламента е имало голямо единодушие по отношение на тази формула, която той смята за погрешна. Според експерта, това води до по-нисък стандарт на живот и пречи на страната да преодолее икономическото си изоставане.

Освен проблема с минималната работна заплата, Велев посочи и друг тревожен факт - 27-процентовия ръст на разходите за заплати в държавното управление. Той изрази мнение, че страната взема заеми, за да плаща щедро на държавната администрация, докато заплатите в индустрията намаляват.

"Превръщаме се в диктатура на политиците и администрацията. Скоро сигурно ще има пролетарска революция. Тези, които пълнят бюджета, откъдето се плащат заплати на чиновниците, получават по-малко от тях и разликата се увеличава", предупреди председателят на АИКБ.

В заключение, Велев обърна внимание и на друг проблем - отлагането на въвеждането на такса "битови отпадъци", което според него е голяма грешка и може да доведе до налагането на глоби за страната.

Експертът призова за преразглеждане на текущата икономическа политика и за въвеждане на мерки, които да стимулират повишаването на квалификацията и производителността на труда, вместо да се разчита само на увеличаването на минималната работна заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Бачкатор
    200 цирея на гъза ти да излязат мръсна свиня, я прокуратурата да се задейства и да му извади кирливите ризи.
  • 0
    4
    Kuku
    Ууууууу!
  • 13
    3
    123
    Такива убитаци като този трябва да биват замеряни с камъни където бъдат срещнати! По-гнусни и жалки са от турските изедници по турското иго! Експлоататори антибългарски!
  • 15
    2
    русенец
    Аман от червени бизнесмени, забравили, че са потомци на овчари. Каквито са ни бизнесмените, такава ни е и държавата. Ние сме най-бедните в ЕС защото бизнесмените ни не стават за нищо. Добре щеше да е да има утилизация на назначените за бизнесмени, защото в противен случай Булгаристан няма настояще.
  • 14
    1
    Галюн таймс
    Българските чорбаджии(кой знае,защо самотитулували се "БИЗНЕС")един муй ги е правил всичките-не само не са по плащането(даването),а и са повечето по вземането...утре,като приемат така жадуваното от вас евро(да не дава Господ),работягите ви ще вземат на банкомата по 450-600 евро...пенсионерите и още по-малко...ако има,как хората да ви плащат,че ви работят най ще сте щастливи...сега разбирам,като чуете,за народния съд,защо подскачате...има една дума-МЯРА...САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ... ;-Х
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари