Васил Тончев: В следващия парламент е възможно да влязат 10 политически субекта

0
Очакват ни фрагментиран парламент и трудно съставяне на правителство
Очакват ни фрагментиран парламент и трудно съставяне на правителство Видео: NOVA

Очакват ни фрагментиран парламент и трудно съставяне на правителство

Песимистични прогнози за предстоящите избори и политическата обстановка в страната сподели социологът Васил Тончев в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS. Според експерта, картината, която се очертава, не вдъхва оптимизъм за подреждането на политическия пъзел и нормализирането на ситуацията.

Тончев прогнозира спад в избирателната активност, което би могло да постави под въпрос легитимността на вота. "Ако се проведат сериозни мерки срещу купуването на гласове, това означава, че ще има 100 000 – 200 000 гласа по-малко. Политическите скандали и рушенето на системните партии може да доведе до това активността да падне под 2 милиона избиратели", заяви социологът.

Експертът не изключва възможността за поява на нови малки политически формации, които допълнително да фрагментират състава на Народното събрание. "Възможно е в следващия парламент да влязат десет политически субекта", предположи Тончев.

Коментирайки участието на "БСП - Обединена Левица" в предстоящите избори, социологът изрази мнение, че обединението на левицата няма да доведе до съществен ръст в подкрепата, но би могло да стабилизира лявото политическо пространство. Той подчерта, че процесът на консолидация и утвърждаване на левицата ще бъде продължителен, ако изобщо се осъществи докрай, като посочи, че бившият лидер на партията възпрепятства този процес.

По отношение на възможността за съставяне на следващо правителство, Тончев не вижда предпоставки за формиране на устойчиво мнозинство. Според него, единствено ГЕРБ и "Възраждане" изглеждат в по-добра кондиция, докато всички останали политически сили са подложени на вътрешни сътресения.

Социологът коментира и назначението на Екатерина Захариева за еврокомисар с ресор "Стартъп, изследвания и иновации" в новата Европейска комисия. "Това е сфера, в която България може да получи много. Страни като нас, които сме изостанали в развитието си от нашите партньори, могат да получат сериозен тласък в икономиката", заяви Тончев, подчертавайки потенциала на този ресор за стимулиране на икономическото развитие на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари