Васил Терзиев: Сензорите за качеството на въздуха отчитат грешни данни

1
12 пъти по-големи разлики между общински и граждански измервания
12 пъти по-големи разлики между общински и граждански измервания

12 пъти по-големи разлики между общински и граждански измервания

Кметът на София Васил Терзиев алармира за сериозен проблем с достоверността на данните от общинската система за измерване качеството на атмосферния въздух. Според направените проучвания, съществува 12-кратно разминаване между показанията на общинските измерватели и данните от гражданските организации, като последните се оказват по-прецизни.

"Не може да имаме доверие на данните от общинската мрежа за измерване на качеството на въздуха AIRTHINGS. Лидери сме в класацията, но отдолу нагоре и това не е повод за гордост", заяви Терзиев. Той подчерта, че предишната администрация е инвестирала един милион лева в система, която не предоставя коректна информация.

Недостатъчен брой прецизни измервателни станции

В момента столицата разполага само с 5 високопрецизни станции за измерване на въздуха. Общината планира изграждането на нова мрежа от сензори, като същевременно се разработва нова програма за подобряване чистотата на въздуха. Терзиев потвърди, че гражданските устройства на AirBG демонстрират по-висока надеждност при измерването на различни показатели.

Основни източници на замърсяване и предприети мерки

Заместник-кметът Надежда Бобчева идентифицира трите основни източника на замърсяване в столицата: битовото отопление, калните петна и транспортът. Тя отбеляза, че през текущата година са въведени екологични начини за отопление в 2000 домакинства на територията на общината.

Засилен контрол и санкции

Николай Неделков, директор на Столичен инспекторат, докладва за увеличение на съставените актове в периода от 1 януари до 30 септември - двойно повече в сравнение с 2023 година. Предвижда се допълнително засилване на проверките на обекти, свързани с горене на отпадъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ДеСил Терзиев
    Моята човка е винаги заета само с едно - чурката на Богомил Бонев или Мис Бони както е известен сред ПеПеругите
  • 1
    1
    ...
    Педерастът крякна ! След толкова много месеци на пълно мълчание. Странно, с какво ли е била ангажирана човката му за да мълчи ? Мина толкова време откакто е кмет, едно паве не е преместено. А обещанията за пълно преобразоване и модерна Софи...?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари