Васил Терзиев: Има 240 незаконни сметища в София

0

Проблемът създава огромни екологични и икономически щети за града

Проблемът с незаконните сметища в София е достигнал критични размери и нанася сериозни екологични и икономически щети на столицата. Това заяви кметът на София Васил Терзиев по време на посещение на едно от незаконните сметища в район "Подуяне". Той подчерта, че решаването на този проблем е от ключово значение за бъдещето на града, както и че Столична община няма да се спре пред нищо, за да се справи с него.

Кметът съобщи, че до момента са установени и картографирани 240 незаконни сметища в града. Тези сметища не само замърсяват почвата и затлачват коритата на реките, но също така създават сериозни предпоставки за наводнения при обилни валежи. „Когато дойде поредният порой и стане наводнение, ще се чудим защо е станало. Това става заради такива безобразия“, коментира Терзиев, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Проблемът обаче не е само екологичен. Според Терзиев, финансовите загуби за общината също са значителни. Той даде пример с едно от сметищата, където общината е загубила около 2 милиона лева поради липсата на контрол върху изхвърлянето на отпадъци. „Това са средства, които не са влезли в общината или общинските дружества, а са потънали някъде в софийските карстови полета“, допълни той.

Проблемът с незаконното извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци е трупан с години, като според Терзиев, предишни администрации са „удобно затваряли очи“ пред него. Столичният кмет отправи критика към предшествениците си и подчерта, че ще бъде важно да се зададат въпроси към ръководството на общинското дружество „Софинвест“, което играе ключова роля в управлението на строителните отпадъци.

Общинският съветник Борис Бонев също изрази сериозни опасения относно дейността на „Софинвест“. Според него дружеството е активно участвало в схемите за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и трябва да бъде поставено под строг контрол. „Ще осъществим целият възможен законов контрол над „Софинвест“, за да може то да участва в решаването на проблема, а не да бъде част от него“, заяви Бонев.

Въпреки сложността на проблема, столичната община вече предприема мерки за неговото решаване. Сред тях са засилване на контрола върху извозването на строителни отпадъци, създаване на повече точки за тяхното законно изхвърляне, както и въвеждане на GPS системи за мониторинг на камионите, транспортиращи отпадъци. Васил Терзиев подчерта, че е необходимо също така да се мисли за преработка на строителните отпадъци, за да могат те да бъдат използвани като ресурс.

Директорът на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков също коментира проблема и заяви, че ще предостави цялата налична информация на прокуратурата и МВР, за да се предприемат нужните действия. Въпреки установените проблеми в район "Панчарево", Неделков увери, че инспекторатът ще продължи да следи ситуацията и в другите райони на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    Фък дъ УКР
    До 4 Укропитек искаш ли да ми го посмучеш както ДеСил го смуче на мъжа си всяка вечер ?
  • 1
    4
    Фък дъ РФ
    Смучи, смучи русофилистико, след това ще говорим глупости дали се обичаме...
  • -1
    3
    ...
    А най-голямото сред тях е в анала ти. Педеруго проста !
  • -1
    2
    Мухахахахаха
    Ти също си за бунището,ДеСиле,както и цялата корумпирана сган,която с фалшификации на изборите те направи кмет на София!
  • -3
    1
    До сега не си ли мислил
    по въпроса , с който ни занимаваш? Натискаше се да бъдеш кмет.Свърши си работата от и до.С мрънкане не става.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари