ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, докато е бил здравен министър

1
Решението на магистратите от 3 юли 2024 г. е окончателно
Решението на магистратите от 3 юли 2024 г. е окончателно Снимка: Facebook

Решението на магистратите от 3 юли 2024 г. е окончателно

Бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, докато е заемал поста. Това потвърди петчленен състав на Върховния административен съд. Решението на магистратите от 3 юли 2024 г. е окончателно и оставя в сила установеното от антикорупционната комисия през 2022 г.

Върховният съд смята, че Кацаров е нарушил закона, след като в първите си дни начело на здравното министерство е подписал проект за изменение на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория".

По този начин той е действал в частен интерес на свързаното с него Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването" (ЦЗПЗ), а това е в нарушение чл. 58 от ЗПКОНПИ, потвърждава Върховният съд.

Стойчо Кацаров е глобен с 5000 лв. Бившият служебен министър на здравеопазването е член и председател на Управителния съвет на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването" от неговото създаване през 2018-та година и заема тези позиции до юни 2021 г., когато е заличен в Търговския регистър като председател и член на УС. След освобождаването му от поста служебен министър Кацаров отново е приет за член на УС на сдружението, показва проверка на "24 часа" в търговския регистър.

Частният интерес от действията на Кацаров се изразява във възможността да окаже помощ и подкрепа за свързаното с него юридическо лице – Сдружение ЦЗПЗ – нематериална облага по смисъла на чл. 54 от ЗПКОНПИ, се казва още в решеното на съда. Подписаният от министър Кацаров проект за изменение и допълнение на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория" е станало на 18.05.2021 г., когато той е бил в управлението на „Център за защита правата в здравеопазването", но в същото време е заемал и изпълнявал длъжността министър.

Това е станало на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването, състояло се на 18.05.2021 г., отбелязва ВАС. Така Стойчо Кацаров става първият министър осъден за конфликт на интереси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари