ВАС прекрати делото на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу указания на ЦИК

1
Върховните магистрати приемат, че жалбата на Коалицията е недопустима
Върховните магистрати приемат, че жалбата на Коалицията е недопустима

Върховните магистрати приемат, че жалбата на Коалицията е недопустима

Върховният административен съд прекрати административно дело № 8316 от 2024 година, което бе образувано по жалба на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС" срещу указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 4 септември 2024 година. Жалбата бе свързана с разглеждането на депозирано заявление за регистрация на коалицията в рамките на предстоящите избори. Протокол № 578 от заседанието на ЦИК на 4 септември 2024 година съдържаше указания, които според коалицията подлежаха на обжалване пред Върховния административен съд.

На 8 септември 2024 година в деловодството на ВАС постъпиха едновременно жалба и заявление за нейното оттегляне от Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС". Върховните магистрати реагираха незабавно, като със свое разпореждане от същия ден дадоха на коалицията срок до 9:30 часа на следващия ден, за да предостави пълномощно, с което да бъде удостоверено оттеглянето на жалбата.

На 9 септември коалицията предостави необходимото пълномощно в съответствие с указанията на съда. Това действие десезира съда от необходимостта да разглежда жалбата, което на практика води до нейното прекратяване.

Върховните магистрати приеха, че жалбата на коалицията е недопустима по две основни причини. Първо, самото заявление за оттегляне на жалбата обезсмисля разглеждането ѝ, тъй като съдът вече не е задължен да се произнася по нея. Второ, според съдебната практика и Изборния кодекс, указанията на Централната избирателна комисия за отстраняване на непълноти или несъответствия в документите за регистрация на коалиции не подлежат на самостоятелно обжалване. Единствено отказът за регистрация може да бъде оспорен пред Върховния административен съд по реда на чл. 58 и чл. 141, ал. 3 от Изборния кодекс.

На база тези съображения съдът прие, че жалбата на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС" не подлежи на разглеждане и прекрати производството по административното дело.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари