Варненският съд затвърди ареста на обвиняем в строителна измама

0
Съдебна институция потвърди мярката на участник в организирана престъпна група
Съдебна институция потвърди мярката на участник в организирана престъпна група

Съдебна институция потвърди мярката на участник в организирана престъпна група

Варненският апелативен съд отхвърли жалбата на Митко С., един от обвиняемите в серия от изнудвания и измами, свързани с ремонтни дейности, потвърждавайки решението на Окръжния съд за продължаване на задържането му под стража. Това стана ясно след разглеждането на искането за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, в която е участвал Митко С., е действала от септември 2019 до май 2023 година в няколко населени места, включително Варна, Пловдив, Севлиево, село Чернево, село Орешак и село Генерал Кантарджиево. Методите на групата включвали поемане на ангажименти за извършване на ремонти, договаряне на определени суми, след което искане на по-високи цени, понякога използвайки заплахи.

Защитата на Митко С. аргументира искането си за промяна на мярката с влошеното му здравословно състояние и изтеклия период на задържане от около 5 месеца. Въпреки това, представителят на държавното обвинение изрази опасения, че по-лека мярка би създала реална опасност от извършване на нови престъпления.

Апелативният съд във Варна потвърди изцяло изводите на първата инстанция, подчертавайки, че: съществува обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към престъпните деяния; разследващите са събрали допълнителни доказателства за участието му в инкриминираните действия; налице е опасност Митко С. да извърши ново престъпление, ако бъде освободен.

Съдът отбеляза, че обвиняемият е привлечен за 5 отделни деяния, квалифицирани като тежки умишлени престъпления според Наказателния кодекс. Акцентира се върху многобройността на деянията, пострадалите лица и продължителния период на извършване на престъпленията.

Относно здравословното състояние на 37-годишния Митко С., съдът отчете, че органите на досъдебното производство са предприели необходимите мерки за осигуряване на адекватна медицинска грижа. Въззивната инстанция не намери основания да счита, че здравословното състояние на обвиняемия изисква спешна намеса или налага изменение на мярката за неотклонение.

Въпреки това, съдът разпореди на прокуратурата да назначи съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравният статус на обвиняемия е съвместим с условията в местата за задържане.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари