Върховният съд сложи точка на делото за трагичната катастрофа край село Пчелиново

0
Турски шофьор получи три години условно
Турски шофьор получи три години условно Снимка: БТА

Турски шофьор получи три години условно

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Окръжен съд - Стара Загора срещу турски гражданин, обвинен за катастрофа с двама загинали младежи. Окончателното решение на ВКС слага край на продължителното съдебно производство по този трагичен случай.

М. К., гражданин на Турция, ще изтърпи наказание от три години лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за максималния предвиден от закона изпитателен срок от пет години. Съдът потвърди и лишаването му от право да управлява моторно превозно средство за срок от три години.

Делото достигна до ВКС след решение на Пловдивския апелативен съд, който частично измени присъдата на Окръжен съд - Стара Загора. Апелативният съд оправда подсъдимия за едно от вменените му нарушения по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), но потвърди останалата част от първоинстанционната присъда, включително размера и вида на наложеното наказание.

В хода на съдебния контрол, магистратите внимателно са преценили всички обстоятелства по делото. Апелативният съд е установил, че смекчаващите обстоятелства значително надделяват над отегчаващите. Тази оценка е потвърдена и от ВКС в окончателното решение.

Важно е да се отбележи, че съдът е подчертал необходимостта решенията да се основават на доказателствата и приложимия закон, а не на обществените нагласи.

Припомняме, че делото в Окръжен съд - Стара Загора премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

Инцидентът се случи на 29 юни 2018 година на второкласен път II-55, километър 46, на входа на село Пчелиново, област Стара Загора. М. К. е управлявал товарна композиция, състояща се от влекач и прикачено ремарке. Съдът установи, че той е нарушил правилата за движение, като е шофирал със скорост от 65 километра в час при ограничение от 40 километра в час, сигнализирано с пътен знак.

Тройната автотехническа експертиза разкри, че техническата причина за катастрофата е навлизането на лекия автомобил в насрещното платно. Водачът на леката кола, П. Д., е управлявал със скорост от близо 77 километра в час - почти двойно над разрешената. Това, в комбинация с валежа от дъжд, е довело до загубата на контрол и навлизането в насрещното платно.

Съдът отчете значителното съпричиняване на тежкия инцидент от страна на водача на лекия автомобил като смекчаващо обстоятелство за М. К. Взети са предвид и личността на подсъдимия, поведението му след инцидента и липсата на недобросъвестно процесуално поведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари